Нова дума

Признаване на военната служба за стаж за пенсия и предпенсиониране

Признаване на военната служба за стаж за пенсия и предпенсиониране

9 юли 2015

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни

Въпрос 1:

Имам изключителна молба към вас! Загубих много нерви и разправии по следния въпрос: има директива за предсрочно пенсиониране на 61 г. и 30 години общ трудов стаж. В Испания имам 5,5 години, а в България – 23 години + 2 години войнишка служба. И именно тук е въпросът: дали влизат тези 2 години в общия трудов стаж. Вече 6-ти месец си тровя нервите… влиза, не влиза… и т.н. От нашето НОИ казаха, че влиза, но от испанска страна не са изпратили документа ми за военна служба. На въпрос „Защо?”, само мънкане и виж този или този човек!

В момента съм на социални помощи и живея с надеждата, че ще се пенсионирам и върна у дома… Уви!!! Още колко ли неприятни моменти ще изтърпя?

Роден съм на 27.09.1953 г. в Перник. Чувствам, че всичко умишлено се прави, но те не знаят, че ние сме твърд народ – балканец… Затова горещо ви моля за отговор!

Сърдечен поздрав:

Валери Крумов

Въпрос 2:

Здравейте!

Смятам да представя документи за jubilación anticipada в Испания при навършени 63 г. възраст и 35 г. трудов стаж. В България имам 1-ва, 2-ра и 3-та категория. Въпросът ми е: ще бъде ли извършено приравняването в 3-та категория и отразено в образец Е и ще бъде ли уважено това от испанския осигурителен институт?

Благодаря!

Йордан Василев 

Въпрос 3:

Здравейте!

Искам да попитам – по-точно става въпрос за съпруга ми, който има стаж 1 категория труд – 7 години, 10 месеца и 3 дни; 2 категория – 7 години и 7 месеца, и 3 категория – 15 години. В момента е на 57 години. Може ли да се пенсионира, при положение, че може да си купи недостигащия му трудов стаж?

Павлова

 

Отговорите на трудовото аташе Елица Славчева може да прочетете в брой 534 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: