Нова дума

Загубена трудовa книжка, българско майчинство в Испания, командировка в страна от ЕС

Загубена трудовa книжка, българско майчинство в Испания, командировка в страна от ЕС

19 март 2015

Въпрос 1:

Здравейте!

Живея и работя в Испания. Предстои ми пенсиониране, но съм си загубил трудовата книжка, която е с българския ми стаж. Как мога да докажа осигурителните периоди в България, за да кандидатствам за пенсия и в двете държави?
Младен Филипов

 

Въпрос 2:

Здравейте!

От социалните тук ми изискват документ от България, че не получавам никакви помощи, пенсии и други парични обезщетения. Как се казва, откъде и как се издава? Може ли с пълномощно или по електронен път?

Благодаря предварително!
Антон Христов

 

Въпрос 3:

Здравейте, г-жо Славчева!

Имам 73% инвалидност в България и 61% тук. У нас получавам инвалидна пенсия, но с право на работа. Мога ли да кандидатствам за пенсия и тук? Работя с трудов договор, но най-вероятно ще има съкращения и ще остана на борсата.

Благодаря ви!

Лиляна Стефанова

 

Въпрос 4:

Здравейте, драга редакция!

Имам въпрос, на който бих искал да получа отговор от някой от вашите сътрудници. Жена ми е бременна. Тя живее и работи в България, но планираме да дойде и да роди детето ни тук. Може ли да живее в Испания и да получава българското майчинство?

Благодаря предварително!

Румен Димов, Валенсия

 

Въпрос 5:

Здравейте, г-жо Славчева!

Шофьор на камион съм, работя в испанска фирма. Шефовете ми решиха да регистрират нова фирма в България и да ни наемат към нея – съответно с по-ниски осигуровки и т.н. Имам следното питане: трябва ли – освен договора, да имам и нещо като командировъчно? Как мога да ползвам здравни услуги в Испания, при условие, че се водя командирован от България? Какъв формуляр ще ми е необходим и откъде се вади?

Веселин Николов, Барселона

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от трудовото аташе Елица Славчева, може да намерите в брой 526 на "Нова дума".

 

 

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: