Нова дума

Предпенсиониране, помощи за над 55 години, признаване на испански трудов стаж у нас

5 март 2015

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни. В този брой тя отговаря на наши читатели за предпенсионирането, помощите за над 55 години, признаването на испански трудов стаж у нас.

Въпрос 1:

Уважаема редакция,

На страниците на вашия вестник съм чела полезна информация. Надявам се, че и сега вашите експерти ще дадат компетентен отговор на моите въпроси, с което ще бъдете полезни както на мен, така и на много мои сънародници.

Тази година навършвам 61 г. и според българския закон мога да се пенсионирам там. Имам информация, че след като получа разрешение за пенсия в България, мога да си подам документите и за пенсиониране тук, в Испания. Но имам няколко неизяснени въпроса, на които моля да ми отговорите, а именно:

1. Имам ли право да работя и по колко часа на ден с трудов договор, ако се пенсионирам на 61 г.?

2. Какъв процент от полагащата ми се пенсия ще получавам? Ако получавам процентно, завинаги ли остава така или се актуализира и на 65 г. да получа 100%?

3. Колко ще получавам при навършване на 65 г.?

4. Колко години трудов стаж трябва да имам тук?

5. Влияе ли стажът от България върху пенсията тук и обратно – от тук за България?

6. Ако за българска пенсия съм посочила и испанския трудов стаж, после за тук зачита ли се или отпада?

Ще чакам с нетърпение вашите компетентни отговори!

Нина Йотова

Въпрос 2:

Здравейте! Искам да попитам как мога да си взема стажа от Испания, без да се налага да ходя до там? Има ли вариант да го взема от България, понеже живея вече тук и нямам възможност да пътувам до там, а имам 8 години стаж.

Таня

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Славчева,

Бих искала да знам помощите, които отпускат в Испания, водят ли се за трудов стаж? След няколко месеца ще кандидатствам за тези над 55 г. и искам да съм информирана.

Благодаря предварително.

Монова

Въпрос 4:

Здравейте!

На 56 г. съм. Получавам помощ за по-възрастен от 45 г. до 07.03.2015 г. за втори път. 11 месеца не получавам, до 3 пъти, като постоянно се подписвам като безработен.

Желая да знам изискванията за помощ за по-възрастен от 55 г. От INEM не получих изчерпателен и конкретен отговор.

Имам осигурителен трудов стаж: в България – 10 години, в Русия – 5 години и инвалидност (не при трудова злополука) 2 група – 2 години, 3 група – 4 години с пенсия, в Испания – 7 месеца.

Достатъчно ли е трудово-осигурителния стаж в Испания и ако не, то колко е необходим? Ако имам право, мога ли да подам след 07.03.2015 г.?

Може ли да ме информирате с телефонен номер на НОИ, за да разбера изискванията и образците за предоставяне на стажа от Русия в НОИ.

Благодаря ви!
Ганчо

 

Отговорите на трудовото аташе Елица Славчева са публикувани в брой 525 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: