Нова дума

Испанско обезщетение за безработица у нас, доказване на стаж, здравни услуги тук с български осигуровки

Испанско обезщетение за безработица у нас, доказване на стаж, здравни услуги тук с български осигуровки

11 декември 2014

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши въпроси и разяснява теми от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни 

Въпрос 1:

Здравейте!

Работя в Испания легално, но скоро ще закриват фирмата и ще остана без работа. Ще има право на обезщетение за безработица, но искам да го получавам в България. Какво трябва да направя, за да стане факт това мое желание? Какви документи са ми необходими? Какъв ще е периодът на обезщетение от борсата, ако съм работила 5 години с договор в Испания? Какъв ще е размерът на обезщетението (тук ме осигуряват на 1000 евро)?

Благодаря предварително!

Яна Янкова

Въпрос 2:

Здравейте!

Пенсионерка съм в България, но живея при дъщеря си тук. По какъв начин мога да докажа, че имам платени здравни осигуровки у нас като пенсионер, които да ми се признаят тук и да имам право на медицинско обслужване?

Ганева, Сеговия

Въпрос 3:

Здравейте!

Искам да започна работа в България, но от фирмата ми искат доказуем стаж като водопроводчик 4 години. Такъв имам само в Испания. По какъв начин и с какви документи мога да го докажа на бъдещия си работодател? Преведена vida laboral ще ми е достатъчна ли или трябва да е някой от европейските формуляри?

Благодаря.

Светломир

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от трудовото аташе Елица Славчева, са публикувани в брой 519 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Здравейте!
    Имам трудов стаж в Испания приблизително 10 г. Казвам приблизително, защото от две години съм вече в България и La Vida Laboral, както много добре знаете, се получава по пощата. Имам трудов стаж в България 21 години и е прехвърлен в Испания. Получавах една година 426 евро за пенсиониране след 55 годишна възраст. Продължавам да се регистрирам като безработна, но поради ред лични обстоятелства, не мога да бъда постоянно в Испания, за да продължа да получавам сумата. Навърших 60 г. и бих искала да знам как да успея да се информирам, според испанското трудово законодателство, сумирайки българският ми трудов стаж с испанският трудов стаж, на колко години реално сумарно възлиза и дали в такъв случай ще имам право на пенсиониране на 60 г. и 8 мес.