Нова дума

Помощи над 55 г., пенсиониране, вдовишки пенсии

13 ноември 2014

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Елица Славчева отговаря на ваши питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство в България и в Испания. Ако и вие имате питания, пишете ни. В този брой темите са: помощи над 55 г., пенсиониране, вдовишки пенсии.

Въпрос 1:

Драга редакция,

Благодаря много за разясненията и отговорите на нашите въпроси. Те много ни помагат в този административен живот.

Моят въпрос е:

Получавам помощи за навършили 55 г. (426 евро). Ако започна работа (да кажем почасово), до каква стойност на пари (евро), може да бъде заплатата ми, за да не ми спрат помощите? Ако може, изпишете законите (испанските), на които можем да се опрем.

Благодаря ви предварително и ви желая много здраве и успехи!

С поздрави,

Вълчо Йорданов

Алкала де Енарес

 

Въпрос 2:

Здравейте, г-жо Славчева!

Имам 10 години стаж в Испания като интерна, в момента не работя. През октомври навърших 65 г. и от Seguridad Social ми казаха, че мога да се пенсионирам. Обаче нали възрастта се увеличава с по един месец на година, а те не ми обърнаха внимание върху това. Ще мога ли да се пенсионирам според испанските закони, прехвърляйки стажа си от България и кога? Трябва ли да работя, за да ме пенсионират (защото в момента съм безработна), и на каква база се изчислява размерът на пенсията ми?

Благодаря ви предварително!

Поздрави!

Станка

 

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Славчева,

Имам въпрос към вас: съпругът ми почина в Испания на 63 г., до последно работеше тук с осигуровка и трудов договор. Аз работя servicio domestico, като се осигурявам само на 4 часа. Полага ли ми се вдовишка пенсия?

Очаквам отговор!

Поздрави!

Маринова

 

Въпрос 4:

Уважаема г-жо Славчева,

Преди да започна работа в Испания, работех в Русия. Стажът от там ще ми се зачете ли за пенсия? Питам, тъй като страната не е в Европейския съюз и за там не важат регламентите.

Благодаря.

Борис Тодоров

 

Въпрос 5:

Уважаема г-жо Славчева,

За да получавам помощи тук, ми искат документ U1 от България. Бихте ли разяснили за какво служи и как се вади? Задължително ли е да отида лично до България или може с упълномощено лице? Има ли вариант за получаване на този документ по интернет?

Благодаря ви!

Спаска Ангелова

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от съветника по трудовите и социални въпроси в Посолството на Р. България в Мадрид Елица Славчева, може да прочетете в брой 517 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: