Нова дума

Условията за пенсиониране в България и в Испания за 2014 година

14 май 2014

Въпрос 1:

Здравейте, драга редакция!

Имам въпрос към новата съветничка по трудовите въпроси в посолството. Тази година ще навърша 59 г. Искам да се пенсионирам у нас, но съвсем се обърках с пенсионните реформи и тяхното замразяване. Може ли да ни кажете каква е възрастта за пенсиониране в България и необходимия стаж за 2014 г., както и за 2015 г.? Възможно ли е у нас предпенсиониране и при какви условия?

Ще ви бъда благодарна и ако напишете какви са условията за пенсиониране в Испания тази година – възраст и стаж, и как ще нарастват, за да мога да си направя някои сметки. Тази информация, вярвам, че е от полза и за други ваши читатели!

Поздрави и успешен мандат на г-жа Славчева!

Николинка Николова

 

Въпрос 2:

Здравейте!

Пиша Ви във връзка с майка ми, която работи в Испания – във Валенсия, като домашна помощница на трудов договор от юли 2012 г. Решила е да се връща в България и я интересуват някои неща. Въпросите са два:

- Колко дни предварително е необходимо да уведоми работодателя си, че иска да напусне работа?

- Необходим ли е някакъв документ за трудовия стаж в Испания (както за здравните осигуровки Е112), който след това да послужи пред НОИ тук в България при пенсиониране? Звънях в НОИ, но ми казаха, че те изискват стажа по служебен път, след като подаде документи за пенсиониране.

Ако има такъв, да знаем какъв е и къде може да се извади, преди да се прибере в България.

Предварително Ви благодаря за отделеното време. Много ще ни помогнете.

Поздрави, Мая Коева

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от трудовото аташе елица Славчева, са публикувани в брой 505 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: