Нова дума

Ще спрат ли помощта за над 55 г. заради предсрочно пенсиониране?

Ще спрат ли помощта за над 55 г. заради предсрочно пенсиониране?

17 април 2014

Въпрос 1:

Здравейте, приятели от „Нова дума” и всички, които сътрудничат на вестника, за да сме осведомени винаги и за всичко!
Имам въпрос, който – сигурна съм – е от компетенцията на трудовото аташе. Фирмата, в която работеше съпругът ми, обяви фалит през 2009 г. След като използва парото си, му беше разрешено да получава субсидиите за лицата, навършили 55 г.
Искаме да знаем (както вероятно и други наши сънародници) дали промяната на закона от месец юли 2013 г. за намаляване на възрастта от 65 на 63 години се отнася за всички или за тези, които са получили право да я получават след промяната?
Ако е така, отново ли ще се чака с месеци за така нареченото „ранно пенсиониране” или след като документите са му разглеждани веднъж в INSS, няма да се налага? И как стоят нещата, когато някой навърши 63 год. възраст, но няма искания осигурителен стаж (сумиран от двете страни) за ранно пенсиониране тук?
Предварително голямо благодаря! Ще чакам отговора ви!

Веска Димитрова

 

Въпрос 2:

Здравейте!

Ситуацията при мен е следната: жена ми и детето ми пристигнаха от България. Детето още няма две годинки, родено е у нас, и исках да му извадя NIE. Обаче за NIE трябва да е здравно осигурено – т.е. да го запиша към моята осигуровка. От Seguridad Social обаче отказват да го направят бенефициент, защото няма номер NIE, а те работели само с NIE, не и с паспорт (макар че в сайта им пише друго). Това е един омагьосан кръг!

Когато поисках да му издадат тогава номер на самостоятелна социална осигуровка, ми отказаха, защото не давали номера на чужденци от година и половина.

Защо се получава така? Има ли някакъв нов закон или просто съм попаднал на некомпетентни служители? Моля, кажете ми има ли право детето ми да бъде бенефициент към моята осигуровка. Пропуснах да спомена, че работя в Испания с трудов договор, получавам добра заплата и върху нея ми плащат доста високи осигуровки.

Благодаря за вниманието!

Даниел Александров

 

Подробните отговори на двата въпроса, подготвени от трудовото аташе в посолството в Мадрид Елица Славчева, са публикувани в брой 503 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: