Нова дума

Получаване на обезщетение за безработица в България, пенсии и здравни осигуровки

Получаване на обезщетение за безработица в България, пенсии и здравни осигуровки

20 март 2014

Въпрос 1:

Здравейте!

Съпругът ми работи в Испания. Има 7 години, 6 месеца и 22 дни официален стаж. Беше пуснал документи за пенсиониране от Испания поради навършване на 65 год. Когато справката дойде в България, отказаха пенсиониране (стажът му е 29 год.), защото е необходимо да има 65 год. и 8 месеца. Това ще стане на 05.03.2014 год. Ако пусна искането за пенсиониране от България и препратят справка към Испания, по-същият начин ли ще стане пенсионирането, както пуснато от Испания към България?

Благодаря предварително и ви моля да ми отговорите

Йорданка Маринова

 

Отговор 1:

Здравейте!

В случай, че настоящият адрес на съпруга ви е в България, заявлението за пенсия следва да се подаде в съответното териториално поделение на НОИ по настоящия адрес. Длъжностното лице от НОИ отново ще потвърди на испанската институция българския осигурителен стаж и ще получи от Испания удостоверение за испанските осигурителни периоди с формуляр Е 205 ES.

 

Въпрос 2:

Здравейте!

В момента работя в Испания. Подадени са ми документите за пенсиониране само с българска пенсия. Имам писмо от НОИ – България, с питане къде да ми изплащат пенсията – в България или на сметката в Испания. Има ли значение къде ще я получавам? Моля за отговор!

Предварително благодаря!

Маргарита Ангелова

 

Отговор 2:

Уважаема госпожо Ангелова,

При условие, че живеете в Испания, може да получавате българската си пенсия по ваш избор: по сметка в банка в Испания или по сметка в банка в България.

 

Пълният отговор на питането на Маргарита, както и на други въпроси от трудово-правната сфера, може да прочетете в брой 501 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

 1. Здравейте, Обръщам се към Вас,с молба за съдействие.Нуждая се от бъбречна трансплантация.Бих помолила за Вашата помощ да бъда включена към испанската здравна система ,да си платя всички здравни осигоровки , за да може да ми се направи там трансплантация.Знам много българи са оперирани и за това Ви ,моля помогнете ми! Съгласна съм и да работя коквото може.
  С надежда да ми подате ръка за живот: К Димитрова
  25.03.2014г


 2. keremidar 08/10/2014

  Privet, jiveia vav Franzia, rabotila sam povece otv 30 godini vav Balgaria i edna_ dve vav Franzia.
  Pensioniram se vav Franzia.
  No ne sam si promenila nastoiachtia adres, toi e balgarski,
  Koe zveno na NOI tretira moiata pensiia. Ako ne e Evropeiska integrazia.
  Triabva li da smenia nastoiachtia adres i kak kato sam invalid vav Franzia i ne patuvam
  Kak stava razpredelianeto na casta frenska pensia i casta balgarska? Kak se formira pensiata sas trudov staj vav dvet strani?Balgaria i Franzia