Нова дума

Задължителната вноска за втора пенсия у нас и работещите в чужбина

6 февруари 2014

Въпрос:

Здравейте, г-н Сапарев!

Благодаря ви за точните информации, които ни предоставяте от страниците на „Нова дума”. Бих искала да ви попитам за допълнителното пенсионно осигуряване в частен пенсионен фонд в България. Сега съм на 33 години. Имам около 6 години трудов стаж у нас и си спомням, че във фирмата, в която работех през 2001 г., ни записаха в някакъв пенсионен фонд. Само че от 2006 г. живея и работя в Испания и – логично – не се осигурявам в България. Следователно – нямам вноски в този частен пенсионен фонд. А доколкото имам спомен, втората осигуровка за пенсия е задължителна (единствено в България е така, според информацията в интернет, във всички останали страни е доброволна).

Въпросът ми към вас е какво става с всички български граждани, родени след 1959 г., които работят в чужбина и съответно – не правят вноски за т.нар. втора пенсия у нас? Да не стане така, че един ден да ни кажат, че дължим всичките тези пари накуп…

Благодаря ви предварително!

Поздрави!
Моника Димитрова

 

Отговор:

Здравейте, госпожо Димитрова!

Извинете за закъснелия отговор, но бях изпратил запитване до Националния осигурителен институт за по-подробна информация. Ето какво пишат от НОИ.

 „Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), допълнителното  социално осигуряване се осъществява чрез участие в универсални и/ или професионални пенсионни фондове, фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и/ или фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми и във фондове за допълнително доброволно осигуряване за безработица  или за професионална квалификация, които се учредяват и управляват от лицензирани пенсионноосигурителни дружества или от дружества за допълнително доброволно осигуряване за безработица и/ или професионална квалификация (чл.120а КСО). 

Видно от данните в отправеното от Вас запитване, лицето попада в персоналния обхват на разпоредбата, определяща кръга на осигурените лица към фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, тъй като е на възраст – 33 г., т.е. родено е след 31.12.1959 г.

 

Пълният отговор, както и телефонът за връзка с г-н Раймонд Сапарев, са публикувнаи в брой 498 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. antoaneta petkova 10/02/2014

    mnogo interesna tema mislia 4e jenata s pravo se pritesniava i az imam sa6tia problem molia ako niakoi znae ne6to da mi pi6e da me yvodomi .blagodaria vi