Нова дума

Какво да правим при временна нетрудоспособност

9 януари 2014

Въпрос 1:

Здравейте!

Преди време бяхте писали за проекти за безработни в България – че ЕС дава безвъзмездно по 20 000 лв. на регистрирани в бюрата по труда у нас за започване на собствен бизнес. Има ли още такива програми?

Поздрави!

Николов

 

Отговор 1:

Здравейте, господин Николов!

За борбата с безработицата има разработени редица програми. По-точна и подробна информация може да получите от Агенцията по заетостта в София или от Бюрото по труда по местоживеенето ви в България.

 

Въпрос 2:

Г-н Сапарев, как се изплащат болничните в Испания? Каква част от работодателя и каква – от Социалното осигуряване?

Рени В.

 

Отговор 2:

Здравейте, Рени!

Ето по-подробна информация за изплащането на болничните в Испания:

ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ

Временната неработоспособност е състояние, при което поради здравословни проблеми или злополука, работещият е възпрепятстван да упражнява временно своята трудова дейност и се нуждае от медицинско обслужване в рамките на социалното осигуряване.

Социалното осигуряване обхваща следните случаи на временна неработоспособност:

-         Трудова злополука – всяка телесна повреда, получена вследствие от извършване на работа за чужда сметка (по трудово правоотношение). Тук се включва и категорията злополука, свързана с отиване или връщане от работа. Следва да има болничен лист, ако се налага отсъствие от работното място за повече от един ден. Има случаи при които не се налага наличието на болничен лист;

 

Пълният отговор на този и на други въпроси, както и телефонът за контакт с г-н Сапарев, може да намерите в брой 496 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: