Нова дума

Въпроси на читатели и отговори от г-н Сапарев

12 декември 2013

Въпрос 1:

Здравейте, г-н Сапарев!

Работя в Испания с трудов договор. Поради пенсиониране у нас на 60 години и 8 месеца, България иска да прекратя трудовия договор в Испания за 1 ден, в деня на внасяне на документите. След това мога ли да работя с трудов договор в Испания, след като съм пенсионирана в България?

Маргарита Ангелова

 

Отговор 1:

Уважаема госпожо Ангелова,

Съгласно българското законодателство пенсионерите в България могат да работят и да получават пенсията си. Освен това, вие не нарушавате испанското законодателство, защото тук изискванията за пенсиониране са други – възрастта е по-висока.

Така, че може да продължите да работите по трудов договор в Испания, след като се пенсионирате в България. По този начин ще увеличавате осигурителния си стаж тук, което има значение и при определяне на испанската ви пенсия.

 

Въпрос 2:

Г-н Сапарев, имам следния въпрос. От 15 години имам инвалидна пенсия у нас. Скоро навършвам възраст за пенсиониране по общия режим. Имам необходимите години трудов стаж (като си прехвърля и годините от Испания). Трябва ли да се откажа от инвалидната пенсия или мога да ги получавам и двете?

После ще мога ли да кандидатствам и за пенсия тук, като навърша годините? И ще трябва ли да се откажа от някоя от българските пенсии?

Благодаря предварително!

Светла Минева

 

Отговор 2:

Уважаема госпожо Минева,

Според мен ще получавате нормалната си пенсия и част от инвалидната. Но по-точно ще могат да ви информират от съответната областна дирекция на Националния осигурителен институт по местоживеенето ви в България.

Когато изпълните изискванията за пенсиониране в Испания...

 

Пълният отговор на този и на други въпроси може да намерите в брой 494. Там са публикувани и новите данни за контакт с г-н Сапарев.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: