Нова дума

Инвалидни и вдовишки пенсии. Предсрочно пенсиониране

14 ноември 2013

Съветникът по трудови и социални въпроси в посолството на Република България в Мадрид - Раймонд Сапарев, отговаря на читателски питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социално законодателство у нас и в Испания. В този брой полезната информация е за инвалидни и вдовишки пенсии, както и за предсрочното пенсиониране.

 

Въпрос 1:

Здравейте!

Има голяма вероятност съпругът ми да бъде опериран тук, в Испания, има Seguridad Social. В случай на операция и впоследствие пенсиониране по болест, задължен ли е да продължава да живее в Испания или може да се прибира в България, когато реши и за колкото иска? Или има опасност да му бъде отнета пенсията?

Поздрави!

Васка Талупска

 

Отговор 1:

Здравейте, госпожо Талупска!

Съпругът ви следва да се яви на лекарска комисия в Испания, която да му определи процент на неработоспособност (инвалидност). Ако този процент е достатъчно висок, то на него следва да му се отпусне пенсия за инвалидност. По принцип, медицинските изследвания на съпруга ви се изпращат по служебен път в НОИ в София. Там те се превеждат на български и се представят на българска лекарска комисия (ТЕЛК). Решението на комисията се взема по предоставените документи, като съпругът ви не е длъжен да се явява лично. Ако процентът на неработоспособност е достатъчен, то съпругът ви може да получи...

 

Пълният отговор на Раймонд Сапарев на тези въпроси е публикуван в брой 492 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: