Нова дума

Закупуване на стаж в България

zoom Закупуване на стаж в България

25 юли 2013

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев отговаря на ваши питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство

 

Въпрос:

Здравейте, г-н Сапарев!

Може ли да разясните какви са условията за купуване на трудов стаж в България – само за висшисти ли важи или всеки, който иска може да си купи? И също така все още ли е облекчено пенсионирането за хора, работили първа и втора категория труд?

Поздрави!

Александър Димитров

 

Отговор:

Здравейте, господин Димитров!

С Кодекса за социално осигуряване (КСО) са предвидени следните възможности за така нареченото “закупуване” на осигурителен стаж:

- за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование;

- за  времето на докторантурата, определено в нормативен акт, за лицата, придобили образователна и научна степен „доктор”;

- до 5 години недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред.

Тези възможности са регламентирани с чл. 9а от КСО, а по-детайлно са разгледани в чл. 45 и 45а от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Общото между тях е, че:

 • времето, за което са внесени осигурителни вноски, се зачита за осигурителен стаж от трета категория;
 • “закупеният” стаж може да се ползва само при пенсиониране;
 • осигурителните вноски се изчисляват с процента, определен за фонд “Пенсии” за родените преди 01.01.1960 г. (който за 2013 г. е 17,8 %) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските (който за 2013 г. е 420,00 лв.). Сумата на осигурителните вноски за 1 месец “закупен” осигурителен стаж през 2013 г. е 74,76 лв.;
 • лицата внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път;
 • “закупеният” стаж се зачита с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

 

Пълният отговор на Раймонд сапарев е публикуван в брой 485 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. павлова 26/04/2015

  може ли да се купи 2г.и 2м. 1категория стаж.


 2. НОВА ДУМА 27/04/2015

  Здравейте, г-жо Павлова! Може да купите единствено стаж за придобиване право на пенсия по общия ред, като времето, за което са внесени осигурителни вноски, се зачита за осигурителен стаж от трета категория. Поздрави и успех!


 3. Павлова 27/05/2015

  Здравейте,благодаря за отговора.Но изкам отново да попитам по точно става въпрос за съпруга ми който има 7г.10м.3д 1категория,7год7м.. 2категория и 15год. 3категория труд в момента е на 57год..Може ли да се пенсионира при положение, че може да си купи недостигащия мъ трудов стаж.


 4. plamena 06/11/2015

  mojeli 8 meseca da se kupqt za maichenstvo

 5. А МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЗАКУПИ 3 КАТЕГОРИЯ НА ТРУД И СЛЕД ТОВА ДА ТИ Я ПРЕИЗЧИСЛЯТ ЗА 1-ВА