Нова дума

Помощи, пенсии, осигуровки

13 юни 2013

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев отговаря на ваши питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство

 

Въпрос 1:

Здравейте!

Това лято ще подавам документи за пенсия в България. Знам, че в момента не трябва да работя тук. Освен вида лаборал, какво още трябва да представя от тук?

И вида лаборал мога ли да я поискам по интернет или трябва да отида на място за някакви печати, ако трябва да се поставят?

Благодаря ви предварително.

Грациела Илиева  

 

Отговор 1:

Здравейте, госпожо Илиева!

Документите за пенсиониране в България може да подадете лично у нас, чрез упълномощено лице или чрез Службата за социална сигурност в Испания, в зависимост от това, къде се намират документите ви – трудова книжка, УП-2 и пр. Може да представите документ за трудов стаж в Испания (т.н. „вида лаборал”), но във всички случаи Националният осигурителен институт в София ще поиска испанската служба да потвърди вашия трудов стаж.

 

Отговорът на Раймонд Сапарев на този въпрос, както и на други читателски питания, може да намерите в брой 482 на "Нова дума". 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: