Нова дума

Въпроси и отговори за пенсиите

4 април 2013

Въпрос 1:

Здравейте, г-н Сапарев!

Прочетох в „Нова дума“ ваши отговори по темата пенсиониране в Испания. Става въпрос за майка ми, която на 18.12.2012 г. навърши 63 г.

В Българя има 30 години и 10 месеца трудов стаж. В Испания няма трудов стаж, но взема помощи вече 4 години, като първата година само се подписваше без парично обезщетение, на втората година получаваше 10 месеца по 426€, третата само подписи и четвъртата пак 10 месеца получаваше по 426€.

У нас подаде документи за пенсиониране, но понеже не й стига трудовия стаж, описахме случая с помощите и ни казаха, че тези години се признават за трудов стаж в Българя.

Но всички необходими документи се изискват по служебен път от испанските институции. Вече една година не са получили в Българя никаква информация от Испания.

Въпросът ми е: възможно ли е пенсиониране в Испания на 63-годишна възраст и 30 г. и 10 месеца стаж в Българя и къде и какво трябва да се направи, ако е възможно?

Тя продължава да се подписва в парото на всеки три месеца.

Хиляди благодарности!!!

Венци Василев

 

Отговор 1:

Здравейте г-н Василев!

В България тази година жените могат да се пенсионират на 60 години и 8 месеца и при наличието на 34 години и 8 месеца трудов/осигурителен стаж. По принцип изискванията за пенсиониране и трудовия стаж се променят както следва:

  • От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.
  • От 31 декември 2011 г. горепосоченият осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.
  • В случай че лицата нямат право на пенсия при посочените условия, от 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години.

От това, което ми пишете, разбирам, че майка ви е получавала помощта RAI (Renta activa de inserción). Преди помощта се получаваше дори без един ден трудов стаж, но от средата на миналата година с промените в законодателството се добави едно допълнително условие.

 

Пълният отговор на този въпрос, както и на други читателски питания с различни казуси във връзка с пенсионирането, подготвени от Раймонд Сапарев, може да прочетете в бтой 477 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: