Нова дума

Трудова консултация

24 януари 2013

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев отговаря на ваши питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство

 

Въпрос 1:

Здравейте! Честита Нова 2013 година! Да бъде мирна и успешна! Редовна абонатка съм на вестника. Много пъти съм имала нужда от консултация и съм получавала точен отговор. Пак имам нужда от вас! Моля отговорете ми!

Съпругът ми на 05.03.2013 г. ще навърши 60 години. На 30.04.2012 г.си подаде документите в Испания в ИНСС-Мадрид за пенсия от България (за положен труд втора категория). Въпросите са ми два:

1. При условие че му отпуснат пенсия от България, има ли право на субсидии за навършилите 55-годишна възраст? В момента е на паро – до 28.01.2013 г.

Има в България 28 г., 7 мес. и 17 дни трудов стаж, от които 22 г. втора категория и 6 г., 7 мес. и 17 дни трета категория. В Испания към дата 28.01.13 г. ще има 7 г. и 7 мес. трудов стаж.

2. Ако има право на пенсия от България (до момента няма отговор), какви документи са му необходими, за да му отпуснат субсидии от Испания?

Много ви благодаря!

 

Тинка Велинова

 

Отговор 1:

 

Здравейте госпожо Велинова,

Благодаря много за пожеланията. Нека на вас, вашето семейство, както и на читателите на вестник „Нова дума” Новата година да донесе много здраве, шастие, успехи, работа и благополучие.

Компетентната институция за отпускане на помощи за безработица за по-възрастни от 55 години в Испания е Службата по заетостта (SEPE). Документите за тази помощ се подават в някой от офисите на службата по местоживеене. 

 

Отговорът на г-н Раймонд Сапарев е публикуван в брой 472 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: