Нова дума

Какво обезщетение ви се полага при уволнение

8 ноември 2012

„След едноседмична отпуска пристигнах една вечер на гара „Чамартин”. Отидох до банкомата, за да изтегля пари за такси. Изведнъж видях, че имам 12 000 евро. Помислих, че апаратът се е побъркал, защото разполагах със спестявания само от 2000 евро. На следващия ден проверих сметката и видях, че е направен паричен превод от 10 000 евро...

[ Още ]

Имам ли право на отпуска и допълнителна заплата?

Имам ли право на отпуска и допълнителна заплата?

1 ноември 2012

Здравейте! Имам едно питане. Работя като асистент на болен човек. Осигурена съм, но 14 месеца не съм ползвала отпуск. Бихте ли ми казали дали имам право на една заплата и към кого...

[ Още ]

Трудова консултация

Трудова консултация

4 октомври 2012

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев отговаря на читателски питания и разяснява въпроси от областта на трудовото и социалното законодателство. Въпросите тази седмица са за предсрочно пенсиониране, за помощите за навършили 55 г., за получаване на испанска пенсия за български пенсионер и за размерът на испанското обезщетение за безработни, което може да се получава в България.

[ Още ]

Испански здравни карти за български пенсионери

Испански здравни карти за български пенсионери

22 юни 2012

Съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев отговаря на читателско питане във връзка с испанските здравни карти за български пенсионери: "Баща ми е пенсионер от България, живее при мен в Испания от няколко години, има испанска здравна карта, която изтича през октомври, няма европейска здравна карта и няма намерения скоро да пътува до България, за да си извади такава. Какво следва, как да постъпи, за да се сдобие с такава карта и възможно ли е чрез посолството да му бъде издадена?????".

[ Още ]

При трудовоправни проблеми

При трудовоправни проблеми

8 март 2012

Ако искате да подадете оплакване срещу работодателя си – за неспазване на трудовите ви права, за неизплатени възнаграждения, за липса на средства за безопасност на труда и др., можете да подадете жалба до съответната Инспекция по труда към Министерството на труда и социалното осигуряване. Имайте предвид обаче, че това не може да стане анонимно.

[ Още ]