Нова дума

Покупко-продажба на автомобили втора употреба

5 декември 2019

Купуването и продаването на моторно превозно средство втора употреба понякога може да доведе до определени усложнения и непредвидени обстоятелства, според Първото проучване за навиците за покупка и продажба на употребявани автомобили в Испания, подготвено от Tramicar. Доверието и надеждността са ключови елементи за потребителите при закупуване на превозно средство с тези характеристики.

Първата онлайн платформа в управлението на продажбата на употребявани автомобили предоставя някои ключови съвети, така че целият процес на промяна на собствеността да се извърши възможно най-безопасно и сигурно. Първата препоръка е да се избере сигурен посредник „с професионалисти от сектора“, които знаят как да осигурят правна гаранция както за физически лица, така и за автомобилни специалисти.

Винаги трябва да има договор за продажба, в който са посочени личните данни на купувача и на продавача, сумата и датата и часа, когато е извършено прехвърлянето; както и данни като марка и модел на превозното средство, брой на цилиндрите, регистрационен номер и номер на рамата, както и пробега, който се фигурира в километража при извършване на продажбата, тъй като това ще бъде единственият начин да се направи рекламация на продавача в случай, че километражът е манипулиран.

Преди да се сдобие с автомобил втора употреба, е от съществено значение купувачът да провери дали автомобилът няма неплатени задължения, тъй като всички неизплатени задължения, глоби или неустойки могат да бъдат прехвърлени. По същия начин трябва да се провери дали елементи като двигателя, съединителя, гумите, окачването, спирачките, светлините или тапицерията са в добро състояние, дали на автомобила са извършени съответните ревизии и дали е преминал благоприятно последния задължителен годишен преглед ITV.

„Препоръчително е продавачът да притежава книгата за поддръжка на колата със съответните печати, както и всички фактури от извършените прегледи, за да демонстрира на купувача, че автомобилът е получил необходимата поддръжка“, подчертава Хорхе Алкантара, президент на Tramicar.

 

Пълният текст е публикуван в брой 639 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: