Нова дума

Испанско „паро” в България – I вариант

4 април 2019

Как да получим испанско обезщетение за безработица в България, без да сме се регистрирали в бюрата по труда тук, след като испанският ни работодател ни е освободил? Има и такъв вариант, който не е много разпространен сред българските граждани, но може да се стори полезен на някои, които са решили да скъсат окончателно с Испания.

Такава е историята на Иван Димитров. Той е 35 години. След като остава без работа през март, решава да си вземе „парото“, но да го получава в България. Проверява вариантите, като решава да избере този, който му спестява цялата бюрократична процедура в Испания.

„Благодарение на „Нова дума“ разбрах, че мога да получавам част от размера на испанското обезщетение за безработица у нас, след като се регистрирам в 7-дневен срок директно в Бюрото по труда у нас. Така и направих.

Прецених, че за да живея в родния си град, тези пари биха ми били достатъчни. С 21 месеца трудов стаж тук щях да получавам по около 900 евро в рамките на 180 дни. През това време обаче нямаше да мога да си стоя спокойно в България и да си търся работа там или да помагам на близките си, защото има проверки, а глобите са големи. Дори и да ми се разминат, трябваше да идвам на третия месец да се подпиша, за да не ме засекат по интернет, че го правя от България. Не исках да рискувам. Затова се прибрах у нас и се записах на борсата тук, въпреки че според всичките ми познати губя много пари. По мои изчисления не са чак толкова, а пък печеля и спокойствие и сигурност, при положение, че в близко време не искам да се връщам повече в Испания… Дори банковата сметка си закрих”, сподели по телефона Иван в разговор с наш репортер.

Той разказва каква е процедурата у нас, с надежда да е полезен, макар да съзнава, че много малко са хората, които биха последвали стъпките му и биха се лишили от пълния размер на обезщетението за безработица, което им се полага тук: „Когато стана ясна датата, на която ще ме освободят от работа, си запазих час по интернет за кварталното SEPE в Мадрид. За да придвижат по-бързо документите ми в България, вие ме посъветвахте, а и от НОИ ми потвърдиха, че трябва да представя европейски формуляр U1 (бивш E 301), издаден от Испания.

 

Пълният текст е публикуван в брой 624 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: