Нова дума

Ryanair и Wizz Air с нови правила за ръчен багаж

zoom Ryanair и Wizz Air с нови правила за ръчен багаж

1 ноември 2018

От 1 ноември влизат в сила нови правила за ръчен багаж на двете нискотарифни авиокомпнии, които изпълняват полети между България и Испания - Ryanair и Wizz Air.

Последната промяна в политиката за ръчен багаж на Ryanair задължава клиентите, които не са си заплатили таксата за приоритетно качване на борда (между 6 и 8 евро в посока) – Prioridad & 2 Piezas de Equipaje de Mano (Приоритет и 2 чанти ръчен багаж), да плащат между 8 и 10 евро в посока за куфар до 10 кг и размери 55 х 40 х 23 см. Този куфар обаче трябва да бъде оставен на гишето за регистрация преди полета и преди митническите проверки, а при пристигане се взима от багажната лента на летището. При това положение на борда на самолета може да бъде качен единствено 1 малък ръчен багаж „за лични нужди“ с размери максимум 35 x 20 x 20 см.

На пътниците с Priority е позволено да се възползват от приоритетната опашка за качване на борда, като това е и единственият начин да внесат 2 чанти в кабината – 1 която се вмества под седалката пред тях, и друга (максимум 10 кг), която може да се съхранява в шкафа над местата.

Ако откажат да платят приоритет или багаж от 10 кг, пасажерите има право по време на пътуването само на малката чанта, която би могла да бъде дамска чанта, раница или чанта за лаптоп.

При неспазване на тези условия на авиокомпанията – ако донесат втора чанта на изхода на самолета, без да имат право на това, или донесената малка чанта е по-голяма от посочените размери, глобите са между 25 и 50 евро на човек.

Wizz Air също обяви край на безплатния средноголям куфар до 10 кг в кабината, който пусна преди малко повече от година. Датата, от която влиза промяната, също е 1 ноември. Целта също е „да улесни и ускори качването на борда, както и да гарантира за всички пътници възможността да носят със себе си един безплатен ръчен багаж на борда на всички полети на Wizz Air“.

Според данни на авиокомпанията „над 10 000 полета годишно са засегнати от закъснения, свързани с багажа. Статистиката показва, че през последните пет години средната продължителност на престоя в дадена дестинация прогресивно намалява и към момента всеки трети пътник на Wizz Air предприема пътувания с продължителност от три дни или по-малко. В резултат на по-краткия престой пътниците на Wizz са се научили да опаковат багажа си разумно и да взимат само най-важното. Данните сочат и че всеки трети клиент избира услугата чекиран багаж, а едва всеки седми пътник – ръчен багаж с колелца, който може да бъде качен на борда“.

От 1 ноември всеки клиент на Wizz Air има право да носи на борда един безплатен ръчен багаж (40 x 30 x 20 см), а пътниците, които закупят WIZZ Priority (на цена от 5 евро), могат да качат на борда и багаж с колелца (55 х 40 х 23 см). Освен това, отчитайки предпочитанията на клиентите и променящите се модели на поведение при пътуване, Wizz Air въведе нов размер чекиран багаж от 10 кг (освен съществуващите опции от 20 и 32 кг) на цени, стартиращи от 7 евро, с цел да гарантира го-голям комфорт при пътуване.

В страницата на компанията се уточнява, че всички пътници с резервации без WIZZ Priority, направени преди 10 октомври, за пътувания след 1 ноември 2018 г., ще получат като компенсация към резервацията си безплатен чекиран багаж до 10 кг, а резервациите с чекиран багаж ще бъдат допълнени безплатно с WIZZ Priority.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Juan Dekor 02/11/2018

    Много хубаво!Скоро време ще плащаме е за въздуха който дишаме в бараките им (самолета).
    А сега напишете Как са реагирали италианските власти.