Нова дума

Помощи за autónomos при наемане на роднини

zoom Помощи за autónomos при наемане на роднини

4 октомври 2018

След влизането в сила на Закона за спешни реформи на автономната дейност (Ley de Reformas Urgentes del Trabajo Autónomo) се промениха формулите, по които един autónomo може да наеме роднина. Досегашната практика беше под формата на „autónomo colaborador“. Сега законът разрешава да се наемат роднини „за чужда сметка“, т.е., на заплата, при това с бонуси, които го облагодетелстват.

За да наемат роднина, autónomos трябва да изпълнят серия от задължения в зависимост от вида родство и неговото положение.

Законът дава бонус от квотата за общи непредвидени разходи в размер на 100% за една година. За да се възползва от това облекчение, едноличният търговец трябва да наема съпруг/съпруга, деца, родители или кръвни роднини до второ коляно. Преди това той трябва да е уволнил през последната година работник/работници по обективни причини или поради несправяне с работата; уволненията не могат да бъдат колективни. За да назначи роднината с безсрочен договор и да има това облекчение, самонаетият трябва да поддържа нивото на дейността в продължение най-малко на 6 месеца след получаването на бонуса. Предварителните уволнения трябва да бъдат напълно съобразени с трудовите закони.

Ако един autónomo има деца до 30-годишна възраст, които живеят с него, той може да ги наеме, но в този случай децата нямат право на обезщетения за безработица.

 

Пълният текст е публикуван в брой 612 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: