Нова дума

Временен паспорт и формиране на фамилните имена на новородено, регистрация на брак, процедури след придобита националност

zoom Временен паспорт и формиране на фамилните имена на новородено, регистрация на брак, процедури след придобита националност

4 октомври 2018

Чрез страниците на „Нова дума“ генералният консул на Република България във Валенсия Цветелин Цолов отговаря на читателски въпроси. Ако и вие имате питания, свързани с консулските услуги, може да ни пишете на имейла ни novaduma@yahoo.es. В този брой отговорите са за временен паспорт и формиране на фамилните имена на новородено, регистрация на брак, процедури след придобита националност.

Въпрос 1:

Здравейте, уважаема редакция!

Бих искала да задам въпрос на генералния консул във Валенсия. Той е свързан с издаването на временен паспорт. Възможно ли е това да стане за бебе, родено в Испания, което няма ЕГН, с цел да се изведе извън страната?

Благодаря предварително!

Емилия Христова

Въпрос 2:

Уважаеми г-н Цолов,

Имам следното питане към вас: предстои ми да стана майка. Бащата на детето ми е испанец, но не желае да го признае. Как става регистрацията в такъв случай? С какви фамилни имена трябва да запиша бебето си? Не бих искала да е с моето име като бащино и с моята фамилия. Възможно ли е да приеме само фамилното ми име?

Благодаря за отделеното на моя случай време!

Поздрави,

Лена

Въпрос 3:

Драга редакция,

Вече имам испанска националност и са ми сменени фамилните имена, но трябва да уредя някои неща административно в България. Затова искам да попитам следното – възможно ли е от консулската служба във Валенсия да получа удостоверение, че съм едно и също лице, след придобиването на гражданство? Каква е цената?

Иван Иванов 

Въпрос 4:

Здравейте, г-н Цолов!

Благодаря за възможността да ви задаваме въпроси чрез вестника. Бих искала да ви попитам следното: с моя приятел сключихме брак в гръцката църква в Мадрид, но без да сме подписвали преди това в кметството или в консулството. Когато получихме libro de familia след раждането на детето ни, видях, че сме записани като съпрузи. Явно бракът ни е регистриран и за пред испанската държава сме съпрузи. Какво трябва да направя, за да се регистрира този брак и в България?

Щастливо лято ви желая!

Рени Петкова

 

Отговорите на Цветелин Цолов, генерален консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания, са публикувани в брой 612 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: