Нова дума

Всичко за европейската здравна карта

zoom Всичко за европейската здравна карта

2 август 2018

Европейската здравноосигурителна карта е безплатна карта, която в спешен случай на нужда ви дава достъп до държавно медицинско обслужване по време на временен престой в някоя от 28-те държави от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария при същите условия и на същите цени (безплатно в някои държави) като хората, осигуряващи се в съответната държава.

Картата в Испания се издава от Seguridad Social (вече е валидна едва 6 месеца), а в България – от Националната здравноосигурителна каса.

Трябва да имате предвид, че европейската здравноосигурителна карта:

- не замества пътническата застраховка. Тя не покрива частно здравно обслужване или разходи като полет за връщане у дома или изгубени/откраднати вещи;

- не покрива разходите ви, ако пътувате в чужбина специално с цел получаване на лечение;

- не гарантира безплатно обслужване. Тъй като здравноосигурителната система на всяка държава е различна, услуги, които не се заплащат у дома, може да не са безплатни в друга държава.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА КАРТАТА В БЪЛГАРИЯ

Всички лекари и болници, които работят по договор с НЗОК, трябва да приемат валидна ЕЗОК.

При спешни случаи, позвънете на тел. 112

Линейката е безплатна при спешни случаи. Позвънете на тел. 150.

Лекари

Повечето лекари в България работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Трябва да можете да бъдете лекувани при представяне на вашата европейска здравноосигурителна карта. За преглед ще трябва да платите потребителска такса от 2,90 лв. Тази такса не подлежи на възстановяване.

Зъболекари

Повечето услуги за зъболечение не се покриват. Ако зъболекарят не работи по договор с НЗОК, ще трябва да заплатите пълната стойност на лечението. Тези разходи не подлежат на възстановяване.

Болнично лечение

Болничното лечение в клиники или болници, които имат договор с НЗОК, е безплатно, ако представите своята европейска здравноосигурителна карта или удостоверение за временно заместване. За първите 10 дни престой в болница ще трябва да заплатите стандартна такса (5,40 лева на ден). След като ви изпишат от болницата, имате право на 2 допълнителни контролни прегледа в рамките на вашето болнично лечение.

 

Пълният текст е публикуван в брой 609 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: