Нова дума

Храна през лятото за бедни деца

5 юли 2018

На пресконференция след редовното заседание на министерския съвет миналата седмица Исабел Селаа – говорител на правителството, съобщи, че кабинетът отпуска „веднага“ 10,5 милиона евро, за да могат 375 000 деца под 16-годишна възраст от семейства с много ниски доходи да ползват летни столови и да получават необходимата за развитието им храна през училищната ваканция.

Средствата се разпределят от току-що създадения към правителството Върховен комисариат за борба с бедността сред децата.

Такава програма съществуваше и досега, но за нея бяха заделени 5 милиона евро. Удвояването на сумата ще даде възможност на автономните области и общините да дават на повече деца закуски и обеди – в общия случай, а на най-малките малките и вечеря.

Селаа подчерта, че най-тежко е положението на децата между 4 и 6 години: „често след лятната ваканция те се връщат на училище, отслабнали с до 4 килограма“. В плана са включени и извънкласни занимания за бедни цена на възраст между 12 и 16 години.

Отпуснатите от правителството средства са в допълнение към фондовете, които  автономните области и общините отделят за същата цел.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: