Нова дума

Всичко за новите помощи за наем

zoom Всичко за новите помощи за наем

24 май 2018

Кой и при какви условия може да се възпозлва?

 

Помощите на испанското правителство за наем или покупка на жилище в рамките на Plan Estatal de Vivienda 2018-2021 ще започнат да се отпускат след няколко седмици. Малко след като предложението бе прието на 13 март, стана ясно, че ще има около 3 месеца забавяне, докато реално достигнат до бенефициентите. Причината? Подписване на споразумения между Министерството на развитието и автономните области, които администрират отпускането на помощите и ги съфинансират (без Навара, която отказа да участва в държавния план). Новият жилищен план ще влезе в сила със задна дата от януари, но – както вече ви информирахме, – има някои текстове, които значително се отличават от предварително обявените намерения на правителството. Затова предлагаме на вашето внимание информация какви са видовете помощи и кой може да кандидатства за тях, за да сте подготвени, когато обявят началото на кампанията по подаване на документи (което се очаква да стане в началото на юни).

Основните цели на Plan Estatal de Vivienda 2018-2021 са да адаптира системата за подпомагане към настоящите социални нужди и ограничени ресурси по две линии: насърчаване на наемането и популяризиране на рехабилитацията, възстановяването и обновяването на градските и селските райони. Специално внимание ще бъде обърнато на хората, застрашени от изгонване от дома им поради неплащане на ипотеката (desahucio), на такива, които тепърва искат да си закупят жилище, и др.п. Смята се, че ако длъжниците получат общински апартамент, ще могат по-лесно да покриват задълженията си по кредитите.

С помощите за рехабилитация ще може да се подобри качеството на сградата и по-специално нейното опазване, енергийната ефективност, универсална достъпност и устойчивостта на околната среда.

Планът ще може да осигури на младите хора достъп до подходящи жилища под наем, като ще се акцентира върху предотвратяване на обезлюдяването на малките общини с до 5000 жители чрез улесняване на достъпа на младите хора до закупуването или ремонт на жилища в тези общини.

На възрастните хора и на тези с призната степен на инвалидност Plan Estatal de Vivienda 2018-2021 също ще помогне, като те ще могат да наемат под наем или да им се предостави ползване срещу символична сума на апартаменти в комплекси с общи съоръжения.

За да изпълни целите си, в плана са залегнали няколко програми.

 

Пълният текст е публикуван в брой 604 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Ivanov 07/06/2018

    Kude trjabva da se podadat dokumentite i kakvi?