Нова дума

Прехвърляне на помощи за безработица в ЕС

zoom Прехвърляне на помощи за безработица в ЕС

4 декември 2017

По молба на наш читател от Уелва, публикуваме информация за това как става прехвърлянето на обезщетенията за безработица от една страна в ЕС в друга. В следващ брой ще поместим статия и как става това конкретно от Испания в България.

Начинът, по който са организирани системите за социална сигурност в Европа, е доста различен и всяка страна от ЕС е свободна да организира своята система независимо от останалите. Правилата на ЕС определят по коя система следва да бъдете осигурени, когато са засегнати две или повече страни, например ако живеете или работите в друга страна от ЕС.

При определени условия можете да прехвърляне на обезщетенията за безработица в друга страна от ЕС, като мотивът е, че търсите работа там. Обикновено обезщетенията се прехвърлят за 3 месеца, но срокът може да бъде продължен до максимум 6 месеца.

По принцип, за да получавате обезщетения за безработица, трябва да живеете в страната, която ги изплаща. При определени условия обаче можете да отидете да търсите работа в друга страна от ЕС  и да продължите да получавате обезщетенията си от страната, в която сте останали безработни.

Престой в чужбина за по-малко от 3 месеца

Можете да продължите да получавате обезщетенията си за безработица в продължение най-малко на 3 месеца от страната от ЕС, в която сте работили за последно, като максималният срок е 6 месеца и зависи от институцията, която ви изплаща обезщетенията.

Това е възможно само ако сте:

- напълно безработни (а не частично или с прекъсвания) и

- имате право на обезщетения за безработица в страната, в която сте останали без работа.

Преди да заминете, трябва да:

- сте били регистрирани поне 4 седмици като търсещо работа безработно лице в бюрото по труда в страната, в която сте останали без работа (възможни са изключения);

- подадете заявление за формуляр U2 (бивш формуляр E 303) – разрешение за прехвърляне на обезщетенията ви в чужбина – до вашата национална служба по заетостта.

 

Пълният текст е публикуван в брой 593 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: