Нова дума

Важно за водачите на МПС в Европейския съюз

zoom Важно за водачите на МПС в Европейския съюз

2 ноември 2017

Издаване на шофьорска книжка в ЕС

Шофирането на територията на страните членки на ЕС е много добре регламентирано и синхронизирано, както по отношения на правилата за движение, така и във връзка със свидетелствата за правоуправление. В сайта http://europa.eu са описани основните правила, като информацията е актуализирана последно през септември тази година.

За да ви бъде издадена шофьорска книжка в ЕС, трябва да: пребивавате обичайно в съответната страна от ЕС; отговаряте на изискванията за минимална възраст; отговаряте на минималните медицински изисквания; издържите изпит по кормуване.

Можете да подадете заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС само в страната, в която пребивавате обичайно. Трябва да живеете там поне 185 дни през календарна година поради лични или професионални връзки.

Ако имате лични/професионални връзки в две или повече страни от ЕС, вашето обичайно местопребиваване е там, където са личните ви връзки, стига да се връщате там редовно. Не е необходимо да отговаряте на последното условие, ако живеете в страна от ЕС, за да извършите дейност за определен период от време.

Ако отидете в чужбина, за да учите в колеж или университет, вашето обичайно местопребиваване не се променя. Въпреки това имате право да подадете заявление за издаване на шофьорска книжка в съответната страна от ЕС, ако можете да докажете, че сте учили там поне 6 месеца.

Минималната възраст за управление на различните категории превозни средства е следната: мотопеди, леки мотоциклети, четириколки – 16 години; обикновени мотоциклети, автомобили, средно големи превозни средства – 18 години; тежки мотоциклети – 20 години; големи превозни средства, микробуси – 21 години; автобуси – 24 години.

В някои страни от ЕС минималните възрастови граници могат да са по-високи или по-ниски, а може да има и допълнителни изисквания.

По принцип, за да подадете заявление за свидетелство за управление на превозно средство от категория А2 (обикновени мотоциклети, автомобили, средно големи превозни средства), трябва да имате поне 2 години опит в управлението на мотоциклет от категория А1 (мотопеди, леки мотоциклети, четириколки).

 

Пълният текст е публикуван в брой 591 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: