Нова дума

При закъснение на самолета и при отказан достъп до борда – как и къде да търсим правата си

zoom При закъснение на самолета и при отказан достъп до борда – как и къде да търсим правата си

7 септември 2017

Горещото лято на 2017 г. бе такова и в преносния смисъл за мнозина сънародници, пътували със самолет между Испания и България (и не само). Закъснения, отказан достъп до борда, т.нар. овърбукинг (когато са продадени повече билети, отколкото места има в самолета) са основните причини, поради които доста българи не успяха да се приберат навреме за първия си работен ден след края на отпуската.

Като например Даниела: „Имах билет за 30 август от София до Мадрид. Отидох повече от 2 часа преди часа на излитане, за да се чекирам. Оказа се, че само три гишета обслужват всички полети на съответната авиокомпания. Опашката беше огромна. Оказа се, че чакам с една испанка и още една българка за Мадрид. Чакането беше убийствено – повече от час и половина. Когато ни дойде реда, ни казаха, че чекинга за Мадрид е затворен. Били викали който ще пътува за Испания да мине напред, но ние не сме се явили. А истината е, че имаше толкова много хора, че беше толкова шумно, и че имаше такъв хаос на летището, че не се чуваше спикерката по уредбата, камо ли един служител на гишето сред огромна навалица хора. Не искам да коментирам арогантното държание на т.нар. наземен персонал на летището. За тях ние бяхме виновни, че не сме се явили навреме. А не те, че не са създали нормална организация и не са предотвратили 2-часовото чакане на гишетата. Ако толкова са били заинтересовани, техен служител можеше да обходи опашката и да попита има ли за Мадрид… Но не би. Трите се разплакахме от безсилие, а испанката само се кръстеше и казваше, че никога не е попадала в подобна ситуация. В крайна сметка, си купих първият свободен билет за Мадрид за след 2 дни и то срещу сумата от 300 евро в посока… Пропуснах работната си надница, но добре че шефовете проявиха разбиране. Със сигурност ще си търся правата“.

Или като Христо, който бил на гости на майка си в Саламанка и на прибиране за България от Мадрид престоял повече от 10 часа на летище „Барахас“, без никой да каже причината за закъснението: „Някой прочете в интернет, че полетът от София не е излетял поради техническа причина, затова явно и нашият се забави. Не ни дадоха нито храна, нито вода, както би трябвало. Бях на ръба да си изпусна връзката за Варна и съм сигурен, че никой не би ме обезщетил за това“.

Или пък като братовчедката на живеещата в Испания Симона, която била свалена от полет до Лондон, тъй като имало овърбукинг: „Аз, за щастие се разминах само с 3-часово закъснение при кацането ми в София, но когато първата ми братовчедка си тръгна от България за Лондон, се оказа, че я свалят на случаен принцип от самолета, защото били продали повече билети. Разделиха я с гаджето й, което останало на борда, а на нея й предложиха друг полет след два дни. Безумие!“.

Истината е, че на почти всички летища в Европа забавяне има не само на гишетата за чекинг, но и на проверката на багажа и на паспортния контрол. Високите мерки за сигурност (а някъде и стачките на персонала на аерогарите) предизвикаха дългите опашки. Това обаче няма общо със закъсненията на полетите или с отказания достъп.

Какви са правата ни на пътници и как можем да ги потърсим? В тази статия търсим отговорите на тези въпроси.

Ако вашият полет е в рамките на ЕС и се изпълнява от авиокомпания от ЕС или от страна извън Съюза; ако вашият полет пристига в ЕС от страна извън Съюза и се изпълнява от авиокомпания от ЕС; ако вашият полет тръгва от ЕС за страна извън ЕС и се изпълнява от авиокомпания от ЕС или от страна извън Съюза, вие имате права като пътник, които трябва да бъдат зачетени.

Те се регулират основно от Регламент (ЕК) 261/2004, относно правата на пътниците в случай на отказан достъп на борда, отменяне (анулиране) или дълго закъснение на полет.

В България националният изпълнителен орган за прилагането му е Главна Дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а в Испания – Dirección de Seguirdad de Aviación civil y Protección al usuario към Agencia Estatal de Seguridad Aérea.

 

Пълният текст, както и информация как и къде се подават жалби до авиокомпаниите, извършващи директни полети между испания и България, може да намерите в брой 587 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: