Нова дума

Предлагат социален телефонен бон и за дълговременните безработни

zoom Предлагат социален телефонен бон и за дълговременните безработни

10 август 2017

Испанската Национална комисия по пазарите и конкуренцията (CNMC) предлага на Министерството на туризма, енергетиката и дигитализацията да разшири обхвата на т.нар. социален телефонен бон (abono social telefónico) за намаление във фактурата за домашен телефон, от който в момента се възползват пенсионери с ниски доходи. Регулаторът настоява за две неща – и други уязвими социални колективи, като например дълговременните безработни, да могат да получават намалението, както и да се увеличи пакетът на дотираните услуги (стационарен телефон, мобилен телефон и мобилни интернет данни), тъй като в намалението може да се изисква само за фиксирана телефонна линия, контратирана самостоятелно.  

Социалният телефонен бон е услуга, договорена от Правителството и компанията Telefónica, и дава бонификации във фактурата за телекомуникационното обслужване в дома на пенсионери, чиито доходи са под 8946,14 евро/годишно.

Намалението е 95% от стойността на месечната такса, която в момента е фиксирана на 17,40 евро/месец (с вкл. ДДС). Така бенефициентът на социалния бон плаща едва 0,87 евро. Освен това получава 70% намаление и за инсталационната такса, когато сключи договор за нова стационарна линия.

В момента намаленият важат само за пенсионери, които са клиенти на Telefónica, и то само за домашен телефон. Ако към него има допълнителни услуги, като интернет ADSL или fibra, мобилен номер, телевизионен пакет и дори активиран план към фиксирания номер, пенсионерът няма право на социалното намаление.

Националната комисия отбелязва, че повечето клиенти имат договор за повече от една услуга, предлагана от Telefónica обикновено в пакет, и затова не могат да ползват социалния бон. Едва 32% са телефонните линия, контратирани самостоятелно, затова CNMC предлага разширяване на обхвата и за останалите телекомуникационни услуги.

Тъй като броят на дълговременните безработни в Испания все още е голям, комисията настоява и те да бъдат включени като бенефициенти.

 

Пълният текст е публикуван в брой 586 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: