Нова дума

След 30 юни кандидатстваме за испанско гражданство само по интернет

zoom След 30 юни кандидатстваме за испанско гражданство само по интернет

15 юни 2017

30 юни 2017 г. е последният ден, в който документите за испанска националност поради резиденция могат да се представят лично в гражданския регистър по местоживеене (Registro Civil). След това единствената възможност за кандидатстване ще бъде по интернет, която и в момента е достъпна на сайта на Министерството на правосъдието. Освен подаването на документите, по електронен път ще бъде и проверката за състоянието им, както и евентуално обжалване на решението.

Платформата за кандидатстване е достъпна и в момента на интернет адрес https://sede.mjusticia.gob.es, като за представянето й е необходимо в компютъра си да имате свалено приложението AutoFirma, както и предварително да сте се регистрирали, за да получите електронната идентификация CL@VE. Това е система, администрирана от Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, и служи за доказване онлайн на самоличността на гражданина, който го използва. Може да бъде поръчано чрез Agencia Tributaria, Seguridad Social, онлайн, ако имате дигитален сертификат и др.

Министерството е подписало споразумения с редица професионални колегии, за да може и те да представят дигитално документите на свои клиенти за придобиване на националност. Например Consejo General de Procuradores de España може да представлява гражданина и да извърши вместо него административната процедура онлайн, като за това е създадена необходимата дигитална инфраструктура. От правосъдното ведомство обаче уточняват, че не регулират размера на хонорарите, които procuradores биха получили, ако бъдат наети от някой гражданин да подадат документите му за испанска националност.

Условията и необходимите документи обаче остават същите.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. дамянов 15/06/2017

    не виждам смисъл да си сменявам националността. имам си 10 г. виза за САЩ и не знам какво повече би ми дало...


  2. Mario 22/06/2017

    И ВАС,КОЙ ВИ ПИТА,ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ Е ЗА ТЕЗИ ,КОИТО НЯМАТ ТАКА ВАЖНАТА 10 ГОДИШНА ВИЗА


  3. sebaydin riza ahmed 11/10/2017

    mario! eres super , super mario ! le agradesko por el komentario ! ha ha ha , me mori de reyir !ho ho ho