Нова дума

Глобите за български шофьорски книжки в Испания

Глобите за български шофьорски книжки в Испания

17 април 2014

От близо две години случаите на глобявани сънародници, заради това, че шофират в Испания с издадена в България книжка, зачестиха. Този проблем често е обект на дискусии във Фейсбук.

Ние също нееднократно сме писали по темата. Дори миналата година от пресцентъра на DGT обявиха от страниците на „Нова дума” специален телефон и адрес, на който получилите подобни неправомерни глоби могат да подават жалби.

Ето последните читателски коментари по темата на стената ни в социалната мрежа, след като Камелия Стоянова Василева сподели на стената ни следното: „Здравейте! Някой да е глобяван наскоро затова, че кара с българска книжка категория В? В Комунидад де Мадрид глобиха наш приятел 200 евро само за това, че е с българска книжка, а е с резиденция от 2007 г. Някой обжалвал ли е и знае ли по кой член от Ley de Seguridad Vial и има ли изобщо смисъл да обжалва? Благодаря, ако някой отговори! Лек ден!”.

Последваха коментари:

„Ирина Ангелова: Ние живеем във Валенсия и аз, и мъжът ми караме с български книжки и не сме имали проблеми. Спирали са ни за проверка, но не са ни казвали нищо за книжките.

Цено Томов: Ако шофьорът е бил с фургонета или камион, е задължен да има испанска книжка. В такъв случай нищо не може да се направи, но ако е бил с лек автомобил, предполагам, че може да обжалва, но не съм сигурен къде и по какъв закон.

Камелия Стоянова Василева: Става дума за категория В.

Ангел Богданов: Може да се кара с българска книжка.

Олег Йорданов: От януари 2013 година са вкарали закон, че резидент на Испания няма право да кара с книжка от страната си, даже и кола. Ефективно влиза в сила от 2015 г. Отиди по-добре в Трафико да ти обяснят, особено ако си изкарал книжката след като имаш NIE, включително за която категория да е. Ще искат 200 евро и ти взимат колата на място, ако не дойде някой с испанска книжка да я вземе. Шибана работа... Камелия, аз също имам проблем с това – отидох в Българя и изкарах категория С и не искат да ми дадат испанска с новите категории…

Красимир Кръстев: Ще получиш новите категории само когато ти изтече валидността на българската книжка. И то трябва да я смениш само тук, а не в България.

„Нова дума”: Ето какво ни сподели нашата читателка Стефка Добрева по повод глобите за шофиране с български книжки

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Антон 14/01/2015

  Аз също имам проблем с българската ми шофьорска книжка, но проблемът ми се състои в това, че не ми позволяват да си сменя книжката с испанска, понеже съм изкарал книжката, след като съм станал резидент и по тази причина книжката е НЕВАЛИДНА. Единственият изход на проблема, който ми предлагат е да изкарам шофьорски курс за испанска книжка. Не е ли пълна глупост това? При наличието на шофьорска книжка трябва да изкарам курс за друга. Лошото е че аз не съм единственият с този проблем. От 19/01/2015 започват масови проверки и глобяване на всички шофьори, които са резиденти и нямат испански книжки. Не е ли време най-после българските власти да се намесят и да защитят своите сънародници и да намерят разрешение на проблема.


 2. Хана 14/01/2015

  Много ясно в статия на "Нова дума" от края на миналата година с официалното становище на трафико се казва,ч е след 19 януари проблеми ще има само за европейски граждани, чиито книжки са безсрочни като на германицтие, например, и не са ги сменили с испански. Българите миожем да си караме с нашите книжки, но когато изече валидността им и ако продължаваме да живеем в испания трябва да ги подменим тук. това е европейски регламент. отказаъ на испания да признава категориите и без това противоречеше на европейските закони. друг е въпросът че има много некомпетентни полицаи които не знаят новите норми и заплащват хората. ако ти сложат глоба обжалвай в трафико.


 3. Поля 17/01/2015

  Проблема за българска шофьорска книжка придовита след датата на постоянно пребиваване е проблем за много сънародници. Новата директива гласи че ако все още живееш в Испания трябва да я подновиш в Испания, но за тези българи които имат книжка след придобита резиденция според испанските власти лицето не притежава свидетелство за управление, то е не валидно, неможе да се сменя и подновява. Според новата директива за единна европейска книжка , България също няма да подновява книжки придобити в България, докато сте били постояно пребиваваш в друга страна членка. България ще обяви тази книжка за не валидна. Може би тук трябва да се отбележи от кога влиза в сила тази нова наредба и какво става с всички случаи преди влизането и в сила, защото когато хората знаят новите правила не биха си позволили да изкарат курс или категория в друга страна. Дали България ще защити всички сънородници придобили книжка преди новата наредба за единна шофьорска книжка?Да се даде шанс за приравняване, вместо изкарването на нов курс. И тук е мястото да се отбележи че хората трябва да се обединят и да поставят въпроса и пред българските власти, в противен случай трябва да се изкара нов курс, защото всички тези хора към този момент според испанските власти нямат свидетелство за управление и в същото време то ще бъде не валидно и в България по същата причина.


 4. Dimka 19/01/2015

  Zdravejte.Nasheto semejstvo ima takav problem.Sapruga mu noemvri podade za smqna s ispanska knijkav Alzira .Da obache mu dadaha samo B i C ,bez E,zashoto bil q izkaral sled kato imal rezidenciq.OK.Toj si izkara kursovete i izkara E TUK NANOVO,no problema e che na nashi poznati im dadaha vsichkite kategorii makar ,che i te ppo sashtiq nachin sa karali E sled rezidenciq.Shte si tarsim pravata.V momenta tarsim dobar advokat ,ako nqkoj iska da pishe.Ne moje na edni da davat na drugi ne.


 5. PENCHOV 24/10/2018

  Цено Томов , от къде ги измисляш тия акое бил фургонета или камион е длъжен деаима испанска книжка , азсъм шофьор на камион тир и карам с българска книжка резидент съм на испания , можеш да караш с българска книжка колкото си искаш и когато изтече валидноста ,ако искаш я смени акоискаш не я сменяй с испанска .


 6. Злати 24/10/2018

  Добре г-н Пенчов,но прочетох статия българска в която пише,че ако след 6тия месец в Испания с българска книжка те глобяват от 200 до 400 евро,аз лично имам проблем изгубих моята ,и искам да я сменя със испанска ,но при положение ,че е изгубена не знам дали ще ми издадат испанска.