Нова дума

Празник на победилия дух

zoom Празник на победилия дух

5 април 2012

На 1 април в Испано-българския център бяха официално представени двете уникални двуезични книги “Българи от Мадрид”/ “Madrileños de Bulgaria” и “Români din Madrid”/ “Madrileños de Rumanía”. Томовете са крайният резултат от проекта на Асоциацията за европейска интеграция “Дунав” - “Реална интеграция в Мадридска автономна област: случаи на румънци и българи”, финансиран от регионалното правителство чрез Съвета по социалните въпроси, и реализиран през 2011 г. в близко сътрудничество с вестника на българите в Испания “Нова дума” и седмичника на румънците в Испания “Noi in Spania”.

Книгите съдържат по 20 журналистически портрета на представително подбрани българи (10 жени и 10 мъже) и още толкова румънци, написани на основата на дълбочинни интервюта. Пълните текстове на интервютата заедно с анкетните карти, попълнени лично от участниците в социологическото проучване, бяха предадени на социложките Соня Карселен и Мириам Дуран. Те изготвиха обзорни доклади, резюмета от които са отпечатани в първата част на публикациите. Уводните думи на българското и румънското издания са от съветника по социалните въпроси към правителството на Мадридска област Салвадор Виктория.

…Горните подробности бяха разяснени пред присъстващите в залата – повечето герои на творбите, техни близки, както и други българи и румънци.

Присъстваха заместник-съветникът по имиграцията, доброволческото движение и сътрудничеството Карлос Искердо, временно управляващата българското посолство в Испания Албена Воденичарова, Моника Ревеку - секретар по културните и образователни въпроси в румънското посолство   , генералният директор по имиграцията в региона Пабло Гомес-Тавира.

Държавната агенция за българите в чужбина изпрати поздравителен адрес, подписан от заместник-председателя Йордан Янев, до Съвета по социални въпроси, асоциация “Дунав”, в. “Нова дума” и Испано-българския център. “В разсъжденията им (на българите от изданието – бел.ред.) се срещаме с хора със силни характери, с гражданска позиция, отворени към света. Насреща са предприемчиви хора, които не се предават при сблъсъка с трудности и проблеми. Те изпитват уважение към тези, с които общуват, защото желаят да бъдат разбрани, да получат подкрепа, да се реализират в професионален план”, се казва в поздравителния адрес.

…Що е интеграция? Кои са нейните етапи? Какви проблеми възникват през всеки един от етапите и как се решават? Кой помага на хората, които искат да се интегрират? Каква е ролята на институциите в този процес? Като какви се самоопределят интервюираните? Тези и други подобни въпроси получават по двадесет различни отговора, но всички водят до извода за успешната интеграция на българите и румънците, станала възможна, защото всички са дошли тук да работят и съжителстват, уважавайки хората наоколо, участвайки в живота на обществото, споделяйки с него общи ценности.

 

Целият текст е публикуван в брой 436 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: