Нова дума

Представяне на книгата “Празници и обичаи на българския народ”

zoom Представяне на книгата “Празници и обичаи на българския народ”

1 март 2012

На 5 март от 18,00 часа в залата Централната обществена библиотека (Biblioteca Pública Central, c/ Felipe el Hermoso, 4) ще бъде представена книгата “Празници и обичаи на българския народ”, чийто автори са Росица Йосифова и Хосе Мануел Педроса.

Книгата, издадена от Испано-българската асоциация “Кирил и Методий”, е първата среща на испанските читатели с необятните хоризонти и богатото многообразие на традиционната българска култура с нейните древни корени, в които текат тракийски, славянски, гръцки, римски, християнски, отомански и много други сокове.

Росица Йосифова е родена в София през 1948 година. Завършва испанска и българска филология в университета “Климент Охридски”. Има богат преподавателски и преводачески опит. От 28 години живее в Мадрид. Има много курсове по испанска литература, има докторат от Комплутенския университет и е участвала в десетки литературни конгреси. Проявява специален научен интерес към историята и литературата на сефарадските (испански) евреи – публикувала е студии по темата в Испания и Белгия. Подтикната от своя приятел Хосе Мануел Педроса – професор по литература и сравнителна литература в Университета на Алкала де Енарес – Йосифова решава да се захване с “Празници и обичаи на българския народ”. В продължение на четири години упорито събира сведения и документи. От духовен наставник Педроса се превръща в съавтор на творбата. В епилога на книгата – “Традициите на България и традициите на Испания: близките противоположности” – професорът открива изненадващи паралели между обичаите на двата народа.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: