Нова дума

Ново издание на “Мадрид – посока Юг”

Ново издание на “Мадрид – посока Юг”

1 март 2012

На 27 февруари областното правителство обяви началото на програмата “Мадрид – посока Юг 2012”. “Това е седмото издание на инициативата, целяща да утвърди духа на доброволческото движение сред младите мадридчани чрез посещение на местата, където се реализират проекти на сътрудничество в развитието”, заяви председателката на автономното правителство Есперанса Агире при представянето на програмата. Тя беше съпроводена от съветника по социалните въпроси Салвадор Виктория.

Есперанса Агире каза: “В деликатен момент като сегашния, с една криза, която не е само икономическа, но и на ценностите, инициативи като “Мадрид – посока Юг” придобиват огромно значение. Чрез това пътуване област Мадрид се стреми да помогне на младежите да научат такива стойности като съдействие на най-нуждаещите се, работа в екип, усилие, уважение към другите и към свободата, която е най-добрият мотор на прогреса”.

Тази година 100 младежи между 16 и 17 години от всички училища на областта ще посетят Камерун. Същият ден започна селекцията на желаещите да участват в новото издание на програмата. Първо те трябва да се регистрират на уеб страницата: www.madridrumboalsur.com. След това ще попълнят специален въпросник; трябва да представят писмена работа на тема Африка; ще се проведат индивидуални разговори с всички доброволци; ще има и проби за физическа издръжливост. Преди да потеглят към Камерун през първата половина на юли, избраните 100 младежи ще участват в курсове по доброволна дейност и сътрудничество. Те ще бъдат съпроводени от специалисти, включващи учители, пожарникари, лекари, опитни участници в проекти на сътрудничество и журналисти.

От 2006 г. досега близо 600 млади жители на областта са взели участие в предишните издания на програмата, посещавайки обекти в Сенегал, Мали, Мароко, Мавритания, Мозамбик и Южна Африка.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: