Нова дума

Приятелство, белязано от България

Приятелство, белязано от България

16 февруари 2012

На 17 февруари от 19 ч. в Испано-българския център в Мадрид ще се открие фотографската изложба „България – поглед между културите”.

Автори на снимките са Саул Кабанияс, Кирил Низамов и Андрес Сааведра, чиито пътища се пресичат в София. Първият от тях е испанец, вторият – българин, а третият – чилиец. Обединяват ги испанският език, училището и любовта им към фотографията. Така се ражда приятелството им, белязано от България и обсъждано през техните „обеди в четвъртък”. Всеки един вижда страната по свой собствен начин, през призмата на своята културна идентичност, а фотоапаратът е заснел и предал тяхната лична гледна точка.

Именно една идея, изказана мимоходом… някъде между „шопската салата” и „тирамису”-то  през онези „обеди в четвъртък”, днес е действителност – изложба, която ви приканва да откриете и вашата собствена гледна точка, вашия поглед към България.

Тук ви очакват комините на Кирил, които сякаш напомнят думите на Ленън: „Може и да ме наричаш мечтател, но аз не съм единственият”. Композициите на Андрес – улавяйки симпатичната и хумористична нотка, не само „българска”, но и общочовешка. Видян през обектива, Саул би могъл да бъде старецът от битака,  или просякът пред църквата, а защо не и да развява знаме на Бузлуджа... Би могъл  да се превърне във всеки един от нас, ако го оставим да ни снима.

Изложбата е гостувала на Софийската градска библиотека по случай 20-годишнината на испаноезичната читалня през октомври 2011 г., а в Испано-българския център ще е отворена за посетители до 15 март 2012 г. Адресът е C/ Enrique Velasco, 11, Мадрид.

 

Автор на снимката: Саул Кабанияс

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: