Нова дума

Училище, което интегрира

Училище, което интегрира

10 февруари 2012

Инициативата, започнала през 2006 г. в Центровете за участие и интеграция на имигрантите (CEPI), цели още от най-ранна възраст да се внушат стойностите на свободно от предразсъдъци общество, в което мирното и плодотворно съжителство се превръща във всекидневие.

В Мадридска автономна област живеят около 1 300 000 души, които не са родени в Испания; почти 200 000 от тях вече имат испанско поданство, а 1 062 000 са с чуждестранни паспорти; средната им възраст е 32,1 години. Не е чудно тогава, че децата на тези имигранти наброяват 146 хиляди.  

С помощта на регионалното правителство, няколко университета, частни компании, професионалисти и 275 доброволци програмата “Интегриращо училище” се превръща в едно търсено през свободните дни от малките нови и стари мадридчани (и техните родители) радостно събитие. Вече 375 деца – между 6 и 12 годишни - от различни страни са преживяли незабравими часове с приказките, рисунките, подаръците и… общата трапеза в края на заниманията, подготвена от майките. Децата с удоволствие опитват от всичките латиноамерикански, африкански и европейски лакомства.

В момента в това “специално” училище се обучават на нормално съжителство между хората с различен национален произход 60 момиченца и момченца.

“Децата свикват да споделят, да научат нещо ново, да се забавляват”, каза съветникът по социалните въпроси към автономното правителство Салвадор Виктория. В събота, 4 февруари, той прекара няколко часа в Първия испано-колумбийски център в Мадрид сред пъстрата група на малките участници в “Училището, което интегрира”. Съветникът подчерта, че освен с подрастващите, в центровете се организират и мероприятия с родителите.

Придружен от Габриел Фернандес Рохас – заместник-съветник по имиграцията и сътрудничеството, и генералния директор по имиграцията Пабло Гомес Тавира, Салвадор Виктория разгледа центъра и разговаря с участниците в различните кръжоци, които се провеждат там. Той завърши посещението с думите: “Нашето правителство не се интересува къде е роден човекът. Мадрид е отворен за всеки”.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: