Нова дума

Краят на Madrid Central?

4 юли 2019

Когато новият кмет на испанската столица Хосе Луис Мартинес Алмейда (от Partido Popular, избран след подписани отделни споразумения със Ciudadanos и с крайно дясната партия VOX) обяви, че ще „преразгледа“ решението на неговата предшественичка Мануела Кармена за ограничаване на движението в централната част на града, десетки хиляди граждани излязоха на протестна манифестация. Те настояваха да се запази т.нар. „Madrid Central“, благодарение на който замърсяването на въздуха намаля значително, както сочат измерванията. Един от лозунгите беше: „Вън идеологията от нашите дробове!“. Манифестацията беше организирана от платформа за защита на Madrid Central (470 хектара в сърцето на столицата), в която влизат 70 граждански организации; бяха събрани над 220 000 подписа.

Въпреки това, Мартинес Алмейда реши да изпълни предизборното sи обещание и да въведе „преразглеждането“.

От 1 юли се налага мораториум върху глобите в централната зона на столицата, в която достъпът на частни МПС беше ограничен. Мораториумът ще продължи до 30 септември. Новият градски съвет поясни, че това е преходна мярка – докато се прегледат и оценят системите за контрол на достъпа. Един от мотивите е, че „8 от всеки 10 глоби са били погрешно наложени“.

Пак от 1 юли се увеличава броят на автобусите на линиите, чийто маршрут минава през центъра, за да се използва повече градският транспорт. Ще се отпуснат субсидии за разкриване на нови пунктове за зареждане на електрически автомобили.

Разбира се, друг аргумент ще бъде, че с „преразглеждането“ на Madrid Central не се е увеличило замърсяването на въздуха. Много екологични организации отсега сочат двуличието на този мотив: ще се измерва състоянието на въздуха през летните месеци, когато броят на движещите се из града автомобили намалява най-малко с една трета, и ще се съпоставя с измерванията, направени в месеци на нормален трафик.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: