Нова дума

Всичко за забраната за влизане в Мадрид с коли поради замърсяване на въздуха

zoom Всичко за забраната за влизане в Мадрид с коли поради замърсяване на въздуха

12 декември 2018

От скоро кметството на Мадрид започна да прилага новите протоколи за ограничаване на движението на МПС в целия град поради увеличеното замърсяване на въздуха. Ограничението е в сила в дните, когато Генералната дирекция по движението (DGT) представи на общината своите измервания и степента на замърсяването е над допустимата.

На практика 4 от всеки 10 автомобила нямат право да се движат в тези дни. Най-засегнати са бъдат автомобилите без стикер – бензиновите, произведени преди 2000 г. и дизеловите от преди 2006 година. Следват автомобилите с етикет „В“ – бензиновите, произведени преди 2006 г. и дизеловите от преди 2014 година.

Една от новостите е ограничаване на движението в кварталите отвъд радиуса на M-30. Ограничаването става на основа на стикерите, а не на регистрационния номер, както бе досега. Моторите и мотопедите също се подлагат на ограничение.

Предупрежденията се активират, когато праговете на NO2 (азотен диоксид) бъдат превишени при отчитането в 3 градски измерителни станции, както и в 2 квартални. Новият протокол на отдела за околната среда и движението към общината установява три нива на замърсяване и 5 сценария за мерки на противодействие.

„Предварителното предупреждение“ се активира, когато двете измерителните станции в даден район отчетат съдържание на частици над 180 милиграма на кубичен метър в продължение на два последователни часа, или когато трите градски станции отчетат същото количество в продължение на 3 последователни часа. „Предупреждение“ и ограничаване на движението започва да се прилага частично, когато при същите условия всички измерителни станции отчетат над 200 милиграма на кубически метър; и напълно, т.е., „Тревога“ – при 400 милиграма на кубически метър.

Петте сценария са както следва:

Сценарий 1: първият ден на активирането на ограничението и следващия ден – ограничаване на скоростта на 70 км/час по M-30 подстъпите към Мадрид по M-40. Препоръчва се използването на обществения транспорт.

Сценарий 2: два последователни дни над нивото на „предварителното предупреждение“ или един ден над нивото на „предупреждение“.

Забранява се паркирането в зоните SER (Servicio de Estacionamiento Regulado); могат да паркират само автомобили със стикери CERO и ECO. Забранява се движението на МПС, включително мотори и мотопеди, без издадени от DGT разрешения навътре от М-30, както и по M-30. В този случай в зоните навътре от околовръстния път ограничението означава 13,4% по-малко движение и намаляване с 6% на изхвърлянето на NO2. Остават и мерките от предния сценарий.

Сценарий 3: три последователни дни с нива от „предварително предупреждение“ или два последователни дни нива над „предупреждението“.

Забранява се движението в целия град на МПС (включително мотори и мотопеди) без стикер. Това означава намаляване на движението със 17,7% в града и над 21% намаляване на изхвърляните замърсяващи частици. Препоръчва се да не се движат свободни таксита, освен автомобилите CERO и ECO. Запазват се мерките от предните сценарии.

Сценарий 4: четири последователни дни над нивото на „предупреждение“.

Забранява се паркирането в зоните SER. Разрешава се само на автомобилите с етикети ECO и CERO. Забранява се движението в целия град на МПС (включително мотори и мотопеди) без стикери, указващи тяхната степен на замърсяване. По M-30 и навътре от околовръстния път се ограничава движението на МПС  с етикет „B“. Това означава 47% - 49% намаляване на движението. Забранява се движението на всички празни таксиметрови коли, с изключение на онези, които имат стикери CERO или ECO.

Сценарий 5: един ден на състояние „тревога“ (досега не се е случвало).

Могат да паркират в зоните SER само автомобили с етикет CERO. Към всички предни мерки се добавя и забраната за движение в целия град на автомобилите без стикер и с етикети „B“ и „C“. Запазват се мерките от предния сценарий.

Общинските власти предвиждат някои изключения от тези ограничения на движението.

По време на прилагането на мерките от Протокола за замърсяването могат да продължат да бъдат паркирани на местата в зоните SER колите на живеещите в квартала, автомобилите на инвалиди, както и МПС на търговски и промишлени обекти със специално разрешение, но с квалификации CERO, ECO и „C“, както и „B“ – до 31 декември 2020 година. Прави се изключение и за паркираните автомобили в определените за икономическата им дейност места, както и коли под наем с или без шофьор.

Ограничението на движение не се отнася за колективния обществен транспорт, колите за спешни случаи, автомобилите на специалисти, чийто начален и краен час на работното време е извън разписанието на обществения транспорт, но винаги с предварително извадено разрешение, както и колите за почистване на улиците и поддържане на зелените площи.

Ще се разрешава движението на автомобили за снабдяване на търговски и индустриални обекти (с максимален тонаж 3500 кг до декември 2019 г. и над 3500 кг до декември 2022 година) и някои специални МПС, като кранове, катафалки, коли, пригодени за радио или телевизионни излъчвания и бронирани превозни средства.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: