Нова дума

Затварят до април метрото до летището в Мадрид

zoom Затварят до април метрото до летището в Мадрид

25 януари 2017

Линия 8 на мадридското метро затваря за ремонт от 26 януари до 18 април. Осен че води до 4-те терминала на летище Adolfo Suárez Madrid Barajas, това е една от линиите, на които се намира най-близката метростанция до гръцката православна църква в испанската столица, посещавана от българите. В продължение на 83 дни, в които влизат и Великденските празници през април, 8-те спирки на линия 8 ще бъдат затворени и 49 000-те пътници, ползващи всеки ден това метро, трябва да търсят алтернативи.

От консорциума, управляващ метрото е Мадрид, обещават, че няма да има спирка без алтернатива. Пускат се три автобусни линии, които обаче покриват част от маршрута на линия 8. Те са с номера 150, 40 и 7, ще тръгват от Nuevos Ministerios и ще стигат до метростанция Colombia. Пътниците, които искат да стигат до други дестинации, трябва да търсят друг начин.

Как да стигнем до летището?

С ренфе (Cercanías)

Линия С1 ще поеме част от пътуващите до летището в Мадрид. Заради това от компанията обещават да пускат по 4 влака на час, вместо по два, както беше досега. Билетът струва 2,60 евро, но трябва да имате предвид, че тази линия стига само до терминал 4, но не и до терминалите 1, 2 и 3. От Т-4 може да се възползвате обаче от безплатните автобуси, с които пътниците се придвижват между терминалите. Най-удобните места, от които може да се качите на линия С1, са Príncipe Pío, Nuevos Ministerios, Méndez Álvaro и Atocha-Renfe.

С градски автобус

От Mar de Cristal, докъдето може да стигнете с линия 4 на метрото или с линия 87 на автобусния транспорт от m. Colombia (L-9), тръгват специални безплатни автобуси на EMT с номера SE2 и SE4, които ще свързват тази спирка с терминалите T-1, T-2 и T-3 първия и с Т-4 втория. 18 автобуси ще са на разположение на пътниците, за да покрият маршрута до летището.

С автобус-експрес

На разположение на всички пътници, които искат да стигнат до летището в Мадрид, е т.нар. autobús exprés, движещ се 24 часа и свързва центъра на столицата с терминалите T-1, T-2 и T-4. Продължителността на пътуването е 40 минути, а цената на билета е 5 евро. Автобусите могат да се хванат от Estación de Atocha, от  Plaza de Cibeles и от ъгъла на улиците O’Donnell и Doctor Esquerdo.

Други линии и междуградски автобуси

Друга алтернатива да стигнете до терминалите T-1, T-2, T-3 и T-4 на летището е автобусна линия 200 на EMT от Avenida de América (линии 9, 4, 7 и 6 на метрото), както и автобуси 101, 827 и 828 от Canillejas. Цената на билета е 1,50 евро.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: