Нова дума

Първи конкурс „Световна кухня“

Първи конкурс „Световна кухня“

24 юли 2014

С подкрепата на Генералната дирекция по имиграцията Центровете за участие и интеграция на имигрантите (CEPI) организираха първия конкурс „Световна кухня“. Неговата цел е да се опознаят кулинарните култури на представените в област Мадрид страни. Конкурсът е отворен за живеещите в региона хора от различните националности, които искат да покажат своите способности в кухнята. Центровете направиха предварителен подбор на предложените рецепти и избраха по три първи и три втори гозби, както и по три десерта.

На 12 юли се състоя втората фаза на конкурса. Във вътрешния двор на Генералната дирекция по имиграцията жени и мъже от 26 народности, включително испанската, показаха характерното за техните национални кухни. Върху дългите маси беше поставена апетитна смесица от външен вид и вкусове. Жури, съставено от известни професионалисти в областта на храненето, в което беше и генералният директор по имиграцията Гонсало Ортис Ласаро, изпробва всичките 86 блюда. Не липсваха българските домашна пита, постен гювеч, винен кебап, гювече със сирене и яйце, пълнен заек, руло от кайма... Журито ще избере най-добрите от трите категории и ще определи победителите, които ще бъдат възнаградени с по 600 евро.

След показването и пробването на първите блюда и докато масите с бели покривки се пълнеха с вторите, Гонсало Ортис Ласаро произнесе кратко слово. Той наблегна на приноса на новите мадридчани за развитието на региона – „водещият сред всички автономни области, който първи излиза от кризата“. Генералният директор подчерта „културното богатство на нашия общ дом – област Мадрид, натрупано от имигрантите“. Той поздрави всички участници в конкурса и съобщи, че с кулинарните рецепти на представените блюда ще бъде съставен сборника „Световна кухня“. Книгата ще бъде разпространена по време на Седмицата на испанизма през октомври.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: