Нова дума

“Интеграцията на българите е неоспорим факт”

“Интеграцията на българите е неоспорим факт”

14 май 2014

Новият генерален директор за имиграцията към Съвета по социалните въпроси на област Мадрид Гонсало Ортис Ласаро е млад човек с политически опит в регионалното правителство. Говори убедително с добре премерените думи. Той е открит, внимателен, близък до хората. Вижда се, че се стреми да обхване в дълбочина задачата, с която е натоварен: да разбере и помогне, според възможностите си, на 18,2 процента от общото население на област Мадрид – на гражданите с чуждестранен произход. Гонсало Ортис Ласаро прие екип на “Нова дума” в кабинета си…, без да си гледа часовника…                                             

 

- Каква е оценката на правителството на област Мадрид за степента на интеграция на българите, живеещи в региона?

- Тези дни съветникът по социалните въпроси представи новия Барометър на имиграцията в автономна област Мадрид 2014. Резултатите са много добри. Трябва да подчертая, че 88 процента от чужденците, включително и българите, се чувстват много интегрирани в испанското общество, смятат се за мадридчани. И 72 процента от местните жители са на същото мнение. Мисля, че това е плод на политиките, които води регионалното правителство в продължение на повече от десет години, от времето, когато започна процесът на масова миграция – дойдоха много хора, които търсеха по-добро бъдеще. Още от тогава регионалното правителство успя да се възползва от големите възможности, които даде пристигането на нови мадридчани, имигранти, които искат да работят в нашата област. То разви активна политика на приемане и интегриране, която с времето доказа своята ефективност. Сега виждаме добрите резултати. Искам да подчертая, че интеграцията на българите е неоспорим факт; те са сред чужденците, които най-добре се интегрират.

- Над 18 процента от населението на региона са с чуждестранен произход. Какво означава това за област Мадрид?

- Убеден съм, че имиграцията обогатява във всяко едно отношение мадридското общество. Обогатяваме се в икономическата област. Нека припомня, че имигрантите създават 10% от Брутния вътрешен продукт на област Мадрид и това е изключително важно за нашето развитие, допринася за това, че Мадрид продължава да бъде най-проспериращият регион в Испания. Разбира се, виждат се големите ефекти и в обществено, културно, кулинарно отношение. Днес в нашата област живеят хора от над 100 националности. Това означава културно богатство, богатство на различни традиции. В края на краищата имиграцията обогатява във всяко едно отношение мадридското общество, прави го по-открито, по-космополитно.

- Разполага ли Съветът по социалните въпроси, по-конкретно Генералната дирекция за имиграцията, с някакви специфични механизми за по-чести контакти с българската общност?

- Известно е, че имаме Българо-испанския CEPI в Мадрид. Центърът служи до някъде за контакти на между българи, испанци и хора от други народности; той е отворен за всички. От друга страна – работим активно с български асоциации.

Ще продължим и дейността си по привличане на европейски проекти. Неотдавна проведохме тридневен европейски семинар с представители от различни страни, включително и от България, с цел да запознаем европейската общественост с нашите политики по интеграцията. Точно сега представяме проекти с партньори от други европейски страни за развитието на нашия регион. Всичко това ни сближава повече с тукашната българска общност.

 

Цялото интервю на Йосиф Давидов може да прочетете в брой 505 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: