Нова дума

В област Мадрид се плащат най-малко данъци

6 март 2014

Живеенето в една или друга от 17-те испански автономни области има съществени фискални последици за джоба на данъкоплатеца. Различията между регионите се задълбочават с всяка година. Това показва представения в столицата миналата седмица доклад за автономното данъчно облагане, изготвен от Регистъра на икономистите-фискалисти.

Общо казано в област Мадрид се плащат най-малко данъци, а Каталуния поддържа най-високите фискални нива. Фактически двете икономически най-динамични области се намират на противоположните полюси в прилаганата данъчна политика.

Докладът сочи, че Мадрид, Кантабрия, Екстремадура и Галисия са намалили стойностите на най-съществения данък – Данък общ доход. От тези региони само област Мадрид е намалил данъка на всичките му нива. От друга страна правителствата на Каталуния, Андалусия, Астурияс, Валенсия, Мурсия и Канарските острови са използвали нормативните си права за увеличаване на данъка на най-богатите. При годишен доход от 600 000 евро в Каталуния се плаща данък от 308 936 евро, а в Мадрид – 288 016 евро. Разликата от 20 920 евро заставя много от богатите да установяват своя фискален адрес в Мадрид, още повече като се знае, че това е единствената автономна област, в която не се събира данък недвижима собственост.

Разлика има и при данъка, свързан с наследство, покупка на недвижим имот или вземане на ипотечен заем. Купуването на жилище в Галисия и Валенсия се облага с 15 000 евро, в Каталуния и Кастилия и Леон – с 12 000 евро, а в Мадрид – с 9000 евро (най-ниският данък).

 

Пълният текст е публикуван в брой 500 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: