Нова дума

Изложбата „Марио Варгас Льоса в София” – в Комплутенския университет

Изложбата „Марио Варгас Льоса в София” – в Комплутенския университет

12 декември 2013

Изложбата екслибриси „Марио Варгас Льоса в София” беше представена на 3 декември 2013 г. в Университета Коплутенсе в Мадрид. Организатор на събитието е посолството на Република България в испанската столица с подкрепата на сдружение „Лингва Франка” – София, което любезно предостави библиофилска папка, подписана от писателя, с оригиналните графични творби, и Катедрата по славистика към Филологическия факултет на учебното заведение.

Включените в изложбата екслибриси са наградени в студентски конкурс, организиран от Албена Спасова – преподавател в Националната художествена академия (НХА), сред студентите от НХА и Софийския университет. Поводът за организирането му е посещението на големия испано-перуански писател и носител на Нобелова награда за литература Варгас Льоса у нас през май 2013 г. и удостояването му с титлата доктор хонорис кауза на Софийския университет. Изложбата е била представена за първи път в Института Сервантес в София и открита от самия писател.

На откриването в Мадрид присъстващите преподаватели и студенти от Катедрата по испански език и Катедрата по славистика бяха поздравени от посланик Костадин Коджабашев, който подчерта традиционно добрите и активни връзки между Софийския университет и Комплутенския университет в Мадрид и се спря на постиженията на испанистиката в България и на преподаването на български език в Университета Коплутенсе.

Приветствени думи бяха отправени и от г-н Андрес Ариас Астрай – заместник-ректор по институционните отношения и международните връзки, и г-жа Мариан Ларсен – заместник-декан на Филологическия факултет.

През 2014 г. проектът по представянето на колекцията екслибриси в Испания ще продължи, като стремежът е изложбата да бъде показана в университета в град Куенка, Кастиля Ла Манча, и като съпътстващо събитие в рамките на 35-ия международен конгрес на авторите на екслибриси „Каталуня 2014”. 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: