Нова дума

Дегустация на български и румънски продукти организира Banco Integrador del Tiempo de Fuenlabrada

Дегустация на български и румънски продукти организира Banco Integrador del Tiempo de Fuenlabrada

14 ноември 2013

Единствената Банка на времето във Фуенлабрада – Banco Integrador del Tiempo de Fuenlabrada (BITiF), организира на 7 ноември дегустация на български и румънски кулинарни изкушения в южния мадридски град. Почти няма разлика във вкусовете и в кухнята, констатираха присъстващите, след като опитаха приготвените тутманици, баници, пита, сарми, козунаци, кексове, гевреци, месни деликатеси…

Потребителите на Банка на времето представиха дейността на системата за безплатна размяна на познания и умения пред хора от двете националности, живеещи във Фуенлабрада. Десетките жители се информираха за проекта на Асоциация „Дунав”, финансиран от Comunidad de Madrid, в който само в замяна на един или няколко часа от свободното време се обменят различни услуги като електротехника, ремонтни дейности, гледане на деца и т.н.

„Човек предлага това, което може, и получава онова, от което има нужда. Идеята е потребителят да се извърши определена услуга в замяна на времето, необходимо за реализирането й, и след това – да използва времето, което е спечелил, за да получи услуга, която някой друг от членовете на банката предлага.

Всички услуги имат една и съща стойност. Един час винаги се заменя за един час, без значение какви услуги се предлагат или извършват. Например, струва еднакво да изчистите колата на някой, да вземете детето му от училище или да дадете един урок по информатика”, обясниха от BITiF.

Основните дейности, които членовете (хора от различни националности, като преобладават испанците) на Banco del Tiempo търсят, са поправка на компютри, инсталиране на мобилни приложения, подготовка на CV. Голяма част от жените предлагат курсове по испанска кухня и уроци по танци.

Потребителите се записват в Банка на времето във Фуенлабрада (BITiF): отварят си „сметка” с часове, уточняват услугите и уменията, които могат да предложат и които очакват да получат.

Всеки час извършена от вас услуга се трупа в кредита ви и се приспада от сметката на получилия я. По този начин се натрупват часове, които впоследствие могат да се обменят за различни дейности. Времето се разменя по равно между хората. Получавате един час, ако сте извършили предлагана от вас услуга за някой от членовете на банката, и изразходвате един час, когато получавате.

За контакт и записване в Banco Integrador del Tiempo de Fuenlabrada: тел. 601 633 450, e-mail: info@bitifuenlabrada.es, web: www.bitifuenlabrada.es.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: