Нова дума

В Мадрид отбелязаха 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий

В Мадрид отбелязаха 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий

31 октомври 2013

В българското посолство в Мадрид бе открита изложбата „Възхвала на буквите” на художника Атанас Гаджев. Тя е посветена на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, която се отбелязва през 2013 г.

На 16 октомври т. г., в салоните на посолството изложбата бе открита в присъствието на посланици и дипломати от над 25 европейски държави, на Министерството на външните работи на Испания, на гръцката православна църква за Испания и Португалия, на общественици и на представители на българската общност тук.

„За славянския свят, за България, делото на двамата братя е велико дело, което дава на славянството писменост и издига неговата култура на ново цивилизационно ниво, приобщава го към християнската вяра, проповядвана на разбираем славянски език. Времето е най-верният индикатор за значимостта на тяхното дело. То получава признание през вековете и днес на кирилица пишат над 300 милиона души по света. От 1 януари 2007 г., с присъединяването на България към Европейския съюз, кирилицата, заедно с латинската и гръцката азбука, е една от трите официални писмености на ЕС”, изтъкна в словото си посланик Костадин Коджабашев.

Изложбата представя 31 пластични творби – релефи и отпечатъци от глина и хартия, създадени от българския художник Атанас Гаджев. Авторът е завършил Националната художествена академия при проф. Венко Колев и се утвърждава през последните 25 години като едно от водещите имена в керамиката у нас. Работи в областта на кавалетната и монументалната пластика. Участник е в ежегодните национални Спиридонови изложби и в множество други колективни изяви и пленери по цял свят. Има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Виена, Братислава, Варшава и др. През последните години работи и в областта на графиката.

Творбите, съставящи изложбата „Възхвала на буквите”, са вдъхновени както от конкретни произведения на българската средновековна писмена традиция, съхранена в достигнали до нас ръкописи от епохата, така и от безкрайните визуални и пластични възможности на буквите като знакова система и универсален символ. Пресъздаващи елементи от двете азбуки – глаголицата и кирилицата, творбите са художествен израз на дълбок респект към делото на двамата братя.

Идеята на посолството да отбележи едно историческо събитие с експозиция на съвременно българско изкуство е сполучлив опит за диалог между минало и съвременност. Изложбата е част и от националните чествания на 1150-годишнината от моравската мисия на славянските първоучители Кирил и Методий.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: