Нова дума

Новаторски портрет на мадридчаните от България

Новаторски портрет на мадридчаните от България

27 октомври 2011

В Мадридска автономна област живеят 30 776 българи – към юни 2011 г., според данни на регионалното правителство. Това е официалната статистика. Цифрите са важни като информация, но в тях отделните хора се сливат в маса и личността остава невидима.

Всеки един от тези 30 776 българи – или поне от младежите и зрелите хора, защото в това число влизат и децата – не просто живее тук. Той е изминал своя път до Мадрид – напуснал е България по определена причина (каква е тя?), избрал е именно Испания и Мадрид (защо?), дошъл е съвсем сам или е разчитал на подкрепа (чия?), сблъскал се е с куп първоначални трудности (какви?), преминал е през различни етапи в живота си тук (кои?), намерил е работа (каква?), малко по малко е започнал да урежда живота си (как?), открил е приятели, хора и институции, които да му помогнат (в каква степен?)...

Ето на такива въпроси Асоциацията за европейска интеграция „Дунав” решава да потърси отговори, защото гледа на общото в интеграцията като на личен процес, през който е преминал всеки българин.

 

Целият текст е публикуван в брой 414 на вестник "Нова дума". 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: