Нова дума

Лидер в гражданските услугите “on-line”

Лидер в гражданските услугите “on-line”

8 август 2013

В испанската столица започна да действа първото виртуално бюро за граждански услуги (Oficina virtual de atención al ciudadano, OVAC). Адресът е Gran Vía, 3. Правителството на област Мадрид има намерение да разкрие общо 65 такива бюра в целия регион, като 32 от тях ще бъдат включени в съществуващата мрежа от бюра за граждански услуги.

OVAC дава възможност да се извършват различни административни действия – например подновяване на регистрацията като безработен, плащане на данъци, искане на час за лекар или конкретни предложения от граждани. Системата позволява по-дълго работно време за извършване на услугите, тъй като в някои случаи може да се използва и извън обикновените работни часове на областната администрация.

Виртуалните бюра допълват сегашните присъствени, телефонни и телематични канали за обслужване на гражданите в област Мадрид, тъй като предлагат постоянно внимание, съвети и информация не само чрез съответната уеб страница и телефон 012, но и чрез електронна поща, писмени съобщения на мобилния телефон, припомняне на часове и дни за уредени приеми при лекар или на административно гише и т.н.

 

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: