Нова дума

Безработните в Мадрид, получаващи обезщетения, ще работят по 6 месеца за общините

13 юни 2013

Новата Програмата за професионална преквалификация на безработните чрез осигуряване на временна заетост и социално сътрудничество към Plan de Empleo del Gobierno regional в Мадрид ще дава възможност на безработните, които получават обезщетение (т.нар. „паро”), да работят за общините за не повече от 6 месеца.

Това е указано в заповед, с която се регулират безвъзмездните средства по тази програма, публикувана в Boletín Oficial de la Comunidad de Madrid. Там се обяснява, че мярката е в обхвата „на активната политика по заетостта”, съдържащ се в секция „Възможности за работа и обучение”.

От субсидиите да наемат безработни на работа могат да се възползват местните власти в област Мадрид, които „се ангажират с назначаването на регистрирани в бюрата по труда, получаващи обезщетение, на временна работа като част от програмата за социално партньорство’.

Проектите, включени в програмата (било то за конкретни ремонти дейности, предоставяне на услуги и т.н.), ще имат продължителност до 6 месеца. През това време безработният ще получи професионален опит от една страна и обучение за преквалификация от друга, което ще е в рамките на 10 часа месечно (в зависимост от това за колко месеца е назначен на работа от кметството).

Както е посочено в документа, не е задължително това обучение да е свързано специално с осигуреното работно място, например в социалната сфера, и може да бъде осигурено от бюрата по труда – например курс по информатика и нови технологии, комуникации, чужди езици, работа в екип, безопасност на труда или други подобни.

Освен това безработният ще получава професионална помощ за активно търсене на работа, а ако има желание – и за развитие на своя бизнес инициатива. Предвидената продължителност е до 8 часа на месец. 

 

Пълният текст е публикувана в брой 482 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: