Нова дума

“Евровегас няма да бъде Содом и Гомор”

21 февруари 2013

Проектът на Las Vegas Sands за изграждането на голям комплекс за развлечения, конгреси и хотели – Евровегас – на територията на гр. Алкоркон предизвиква критики. Много хора се опасяват, че той ще се превърне в Мека на хазарта и въобще на порока.

В интервю за в. “Ел Паис” кметът на града Давид Перес (Мадрид, 1972 г.) – практикуващ католик – посочва предимствата на проекта, чиято първа копка ще се реализира в края на тази година или в началото на 2014 година. Според него още тогава ще бъдат сключени около 10 000 трудови договора, предимно от строителния сектор и свързаните с него професии. “От всичките 15 000 безработни в Алкоркон, 4000 имат такъв профил”, посочва градоначалникът.

Перес е убеден, че “Евровегас няма да бъде Содом и Гомор”. (Във времената на Авраам Яхве наложил божие наказание над Содом и Гомор и два други близки града, които били изпепелени от огън и жупел. В авраамическите традиции Содом и Гомор са се превърнали в синоними на неразкаян грях, а унищожението им –  в пословична проява на Божия гняв. Содом и Гомор се използват като метафора за порок.)

В същото време кметът не отрича, че се подготвят промени в автономните закони, които да облагодетелстват Las Vegas Sands, включително и сериозни фискални облекчения. Той оправдава това с “възможността да докараш такава голяма инвестиция, за която се бори половината свят”.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: