Нова дума

Бургаска област показва посоката на българския туризъм

Бургаска област показва посоката на българския туризъм

7 февруари 2013

От 30 януари до 3 февруари в павилионите на панаирния комплекс IFEMA човек можеше да обиколи планетата - поне най-привлекателните й кътчета - за няколко часа. Там се проведе 33-то издание на третото по значимост в света международно туристическо изложение FITUR.

Из огромните пъстроцветни халета бяха разположени щандовете – понякога цели постройки, виещи се като из причудлива раковина пътеки, огромни екрани, уютни механи и всичко, което фантазията си представи, – на 8979 компании от 167 страни и региони.

FITUR 2013 беше ярко потвърждения на факта, че туристическата индустрия, включително и най-съвременните й форми (например култов, кулинарен и винен туризъм) е една от малкото икономически дейности, върху които кризата не оказва особено влияние. Миналата година един милиард туристи шетаха по земята – повече от половината посетиха Европа, от които близо 58 милиона се любуваха на Испания.

…Макар и скромно (само върху 60 кв.м), България отново беше представена на изложението. Освен специалистите от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, които запознаваха професионалистите и посетителите с разнообразието на българските туристически оферти и предлагаха красиво отпечатани рекламни материали на испански език, официалният щанд на България приюти и няколко, традиционни за испанския пазар, туристически агенции. Испания заема едва 24-то място по брой на туристите, посетили нашата страна през миналата година (около 47 000 души). От всичките близо 4,3 милиона чуждестранни туристи у нас най-многобройни бяха гостите от Гърция, Румъния, Германия, Русия, Македония, Великобритания, Турция, Украйна, Полша и Сърбия – това са първите десет.

На тазгодишното международно туристическо изложение в Мадрид приятна изненада поднесе друг – също “наш” – щанд.

Там “Нова дума” разговаря с областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров (интервюто с него ще публикуваме в следващия брой) и с председателя на Управителния съвет на Бургаска регионална туристическа асоциация Соня Енилова, която беше любезна да обясни какво означава надписът на щанда и за какъв проект става дума, когато на брошурата със знамето на Европейския съюз се чете: “Съвместно за нашето общо бъдеще”.

                                                           ***

- Г-жо Енилова, каква е целта на участието ви на ФИТУР?

- Участваме в рамките на проекта RecUltIvaTUR на общ щанд с колеги от Румъния, Гърция и Унгария, с които работим вече в продължение на две години и целта ни е да промотираме обектите, които са свързани с религиозен и културен туризъм на територията на тези държави. Проектът е финансиран от Европейския съюз по програма за сътрудничество Югоизточна Европа. Ние сме един от партньорите – участват общо 16, i идеята е да промотираме туризма. Всеки един от партньорите представи някои от добрите практики, които след това бяха оценени от експерти. Нашата практика за Созопол беше наредена на трето място в цяла Югоизточна Европа, на шесто място беше Поморие, а Несебър – на единадесето.

 

Цялото интервю с г-жа Енилова е публикувано в брой 473 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: